Cartierul Olosig din Oradea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Olosig)
Cartierul Olosig din Oradea
—  cartier  —

Map
Cartierul Olosig din Oradea (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 47°03′46″N 21°55′56″E ({{PAGENAME}}) / 47.0627°N 21.9322°E

Țară România
Regiune de dezvoltareRegiunea de dezvoltare Nord-Vest
Județ Bihor
Municipiu Oradea

Prezență online
Poziția cartierului în Oradea

Olosig (germană Wallendorf, maghiară Váradolaszi, în trad. "Italienimea Orăzii") este un cartier al municipiului Oradea. Aici s-a aflat cimitirul Olosig, demolat de autoritățile comuniste și transformat în parc.

Capelă din fostul cimitir Olosig

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele de Olosig și de Velența dat celor două cartiere orădene se explică prin existența în secolele 16 și 17 a unei comunități de italieni, mai ales venețieni (de altfel, Velence ['velentse] înseamnă în maghiară Veneția).

Istorie[modificare | modificare sursă]

După eliberarea de sub turci în 1692, în zonă au funcționat mai multe ordine monahale (iezuiți, mai târziu franciscani, mizericordieni, orsoliți). Parohia sa catolică a fost fondată în 1784 (fosta parte a parohiei Orașului Nou); până atunci, populația din Olosig o depășise pe cea din Orașul Nou. A fost teritoriul Eparhiei Romano-Catolice din Oradea, cele mai multe instituții bisericești au fost concentrate acolo. În secolul 18, a fost locuit de un număr semnificativ de cetățeni de limbă germană, care s-au contopit ulterior cu maghiarii.[1]. Biserica reformată a fost consacrată în 1787, turnul său a fost construit în 1884 de Kálmán Rimanóczy jr. (arhitect, 1870-1912) conform planurilor lui Kálmán Rimanóczy tatăl.[2]

În 1848, Olosig și Orașul Nou de pe malul Crișului au fost integrate, iar în 1850 au fost administrate în comun cu Velența.

Biserica Reformată Olosig

Deschis în 1779, Cimitirul Olosig a fost locul de înmormântare al bisericii. Cimitirul a fost desființat ulterior și s-a dezvoltat un parc, numit inițial Parcul Mihai Viteazul; acest lucru a provocat proteste din partea comunității maghiare a orașului.[3][4][5] În cele din urmă, a fost numit Parcul Olosig.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Nagyvárad Olaszi” (în magyar). Nagyváradi római katolikus egyházmegye. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Egyházközségünk története” (în magyar). Nagyvárad-Olaszi Református Egyházközség. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Szőke Mária (). „Mihai és az Olaszi temető” (în magyar). Reggeli Újság. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Felhívás – Gyertyagyűjtás az olaszi temetőben” (în magyar). Reggeli Újság / Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Tiltakozás az Olaszi parkért” (în magyar). Reggeli Újság. . Arhivat din original la . Accesat în .