Oliver Twist

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oliver Twist

Coperta ediției din Editura Tineretului (1957)

Ilustrație de George Criukshank pe coperta primei ediții
Volume
Oliver Twist, book the first[*][[Oliver Twist, book the first (1837 serialized novel, part 1)|​]]
Oliver Twist, book the second[*][[Oliver Twist, book the second (1838 serialized novel)|​]]
Oliver Twist, book the third[*][[Oliver Twist, book the third (1838 serialized novel)|​]]
Informații generale
AutorCharles Dickens
Subiectliteratură istorică; criticism social
GenRoman
Serielunară; februarie 1837aprilie 1839
Ediția originală
Titlu original
Oliver Twist; or, The Parish Boy's Progress
Limbalimba engleză
EditurăBentley's Miscellany
IlustratorGeorge Cruikshank
Țara primei aparițiiAnglia
Data primei apariții1837
Ediția în limba română
Traducător?
Cronologie
Clubul Pickwick {{{text}}}
Clubul Pickwick
Nicholas Nickleby

Oliver Twist sau Aventurile lui Oliver Twist (engleză Oliver Twist; or, the Parish Boy's Progress) este un roman scris de romancierul englez Charles Dickens. Este al doilea roman publicat de autor la editura lui Richard Bentley în 1838. Oliver Twist este una din cele mai cunoscute opere ale romancierului fiind unul din primele exemple de roman social. Printr-o inversare a bildungsroman-ului și cu umor negru autorul analizează relele societății engleze din secolul al XIX-lea: sărăcia, exploatarea minorilor, criminalitatea urbană și ipocrizia societății victoriene cu realități sociale cum ar fi înfometarea copiilor orfani dn casele de muncă dn vremea reginei Victoria, genocidul acceptat și violența ignorată la care sunt aceștia supuși atât în casele de muncă cât ș în lumea din afară ce care pleacă pentru ucencie în vreo mesere, pe Oliver chinuindu-l familia unui șef de pompe funebre.

Romanul a fost sursă pentru nenumărate adaptări pentru teatru, cinema și comedii muzicale. Cele mai cunoscute filme sunt: Aventurile lui Oliver Twist de David Lean din 1948, Oliver ! de Carol Redd din 1969, câștigător a cinci Premii Oscar și Oliver Twist regizat de Roman Polanski din 2005. În 1988 Walt Disney Pictures a realizat un film de desene animate inspirat de roman, Oliver & Company.

Cuprins[modificare | modificare sursă]

Romanul narează istoria unui orfan, Oliver Twist, botezat după agendă de domnul Bumble, ntendentul casei de muncă în care se născuse, care este exploatat la sânge într-o manufactură, apoi este plasat într-un orfelinat de unde fuge și rătăcește pe străzile Londrei unde îl va întâlni pe Artful Dodger, șef al unei bande de hoți de buzunare. Aceștia sunt antrenați și folosiți de bătrânul recidivist Fagin, fără ca să-și dea seama de natura activităților lui criminale. Alte personaje importante în text sunt Agnes, mama muribundă, Sykes, un tovarăș fioros al lui Fagin și domnul Brownlow, un bătrânel gentleman care îl adoptă pe Oliver pentru că seamănă cu portretul fetei sale decedate.

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Traduceri[modificare | modificare sursă]

  • Dickens, Charles, Aventurile lui Oliver Twist, tradus de Teodora Sadoveanu; Profira Sadoveanu, Editura Tineretului=București, 1957, p. 472 
  • Dickens, Charles, Oliver Twist, tradus de Monica Manolachi, București, 2018: Editura Universală, Colecția Clasicii literaturii universale, p. 540 

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Oliver Twist la Wikimedia Commons

Materiale media legate de Oliver Twist la Wikimedia Commons