Olimpia Melinte

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Olimpia Melinte

Olimpia Melinte la TIFF 2016
Date personale
Născută7 noiembrie 1987(1987-11-07)
Iași, România
Cetățenieromână
Ocupațieactriță
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Prezență online

Olimpia Melinte (n. , Iași, România) este o actriță română de teatru, televiziune, voce și film.

Cariera artistică[modificare | modificare sursă]

Olimpia Melinte a urmat cursurile Colegiului Național de Artă "Octav Bancilă" din Iași, unde a debutat în rolul Wendla din "Deșteptarea primăverii" de Frank Wedekind, sub îndrumarea actorului Nicolae Ionescu. Acest rol i-a adus și premiul "Cea mai bună Actriță" în cadrul "Olimpiadei Naționale de Artă Teatrală", Timișoara 2005.

A absolvit apoi Facultatea de Arte "George Enescu" din Iași, secția artă dramatică, sub îndrumarea actorului Emil Coșeru Arhivat în , la Wayback Machine.. Olimpia Melinte a debutat în lungmetraj cu filmul „Cele ce plutesc” în regia lui Mircea Daneliuc [1] , în 2009. Rolul interpretat în acest film [2] i-a adus două nominalizări Arhivat în , la Wayback Machine. la Galele GOPO 2010 Arhivat în , la Wayback Machine., pentru „Cea mai bună actriță în rol principal” cât și pentru Premiul "Tânără Speranță". A urmat întâlnirea cu regizoarea Luiza Pârvu [3] și rolul [4] din scurt metrajul „Draft 7”, răsplătit cu premii Arhivat în , la Wayback Machine. atât în țară cât și în străinătate. Cu Luiza Pârvu a mai colaborat pentru filmele „My Baby” (2012) și „Start Anew World” (2014)[5].

Prima întâlnire cu televiziunea a avut loc în 2010 - în calitate de prezentator el emisiunii VIDEOTERAPIA [6], alături de Marius Bodochi.

În 2011 a fost aleasă din 250 de actrițe pentru a interpreta rolul Luminiței din filmul "Sette opere di misericordia"/"Seven Acts of Mercy" în regia lui Massimiliano și Gianluca de Serio[7]. Filmul Arhivat în , la Wayback Machine. a obținut numeroase premii la festivalurile internaționale de film din lume ca Locarno, Annecy, Vilerupt sau Marrakech.

În toamna anului 2013, Olimpia Melinte s-a făcut remarcată Arhivat în , la Wayback Machine. la Festivalurile Internaționale de Film de la Toronto [8], San Sebastian și Torino [9] pentru dublul rol jucat în filmul Canibal (r. Manuel Martin Cuenca), co-produs de Tudor Giurgiu (Libra Film), care va putea fi văzut în luna iunie 2014 și pe marile ecrane din România - distribuit de Transilvania Film.

Olimpia Melinte [10] a fost nominalizată pentru prestația sa din „Canibal” la [11] la categoria „Mejor actriz revelación”, precum și la Premiile C.E.C - "Medallas del Círculo de Escritores Cinematográficos" [12] și la Gala ”Premios Unión de Actores y Actrices” la aceeași categorie. Este prima româncă nominalizată la aceste prestigioase premii în Spania[13].

Olimpia Melinte [14] va apărea în 2014 pe ecrane în comedia „Selfie[15] și în filmul de dragoste „Planșa Arhivat în , la Wayback Machine.”, nominalizat la Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste de la Mons, Belgia [16], iar în toamnă în cel mai recent film al lui Dan Chișu, „București Non-stop”.

La începutul anului 2022 Olimpia Melinte a lansat prima sa carte pentru copii: Serion Pantalon în Țara Amintirilor.[17]

Filme[modificare | modificare sursă]

Dublaje[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Site oficial Mircea Daneliuc
  2. ^ Liternet.ro, oct. 2009
  3. ^ Luiza Pârvu, o româncă ce țintește Hollywood-ul, Digi24.ro, 1 decembrie 2013
  4. ^ „Actor CV”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Comunicat oficial Start Anew World
  6. ^ Videoterapia, TVR 2, Port.ro Arhivat în , la Wayback Machine., 2010
  7. ^ Seven Acts Of Mercy la Festivalul Internațional de Film de la Varsovia
  8. ^ Zimbio.com Gallery
  9. ^ Actrita Olimpia Melinte, aplaudata la Torino Film Festival, Hotnews.ro, 27 noiembrie 2013
  10. ^ Cinemagia Profil
  11. ^ Premiile Goya 2014 Arhivat în , la Wayback Machine. - Lista nominalizărilor
  12. ^ „CINECEC site oficial”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Realitatea.net, Olimpia Melinte nominalizată la Oscarurile spaniole
  14. ^ „Cinemarx.ro Bio”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Selfie devine film romanesc, Agentiadepresamondena, februarie 2014
  16. ^ Hotnews.ro - comunicat oficial
  17. ^ „Lansari de carte – Pandora M Blog”. Accesat în . 
  18. ^ IMDB

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Interviuri