Oceac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Oceakiv)
Salt la: Navigare, căutare
Oceac
Очаків
—  Oraș  —
Stemă
Stemă
Oceac se află în Ucraina
{{{alt}}}
Oceac
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 46°37′N 31°33′E / 46.617°N 31.550°E / 46.617; 31.55046°37′N 31°33′E / 46.617°N 31.550°E / 46.617; 31.550

Țară Ucraina Ucraina
Regiune Mikolaiv

Suprafață
 - Total 12,5 km²

Populație (2011)
 - Total 14,663 locuitori
 - Densitate 1.173 loc./km² 

Oceac sau Oceacov (în ucraineană Очаків, transliterat Oceakiv) este un oraș în partea de sud-vest a Ucrainei, în Regiunea Mikolaiv.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Numele său original în limba română este '''Vozia''', nume care avea să dea denumirea regiunii cunoscuta astăzi sub numele de Transnistria. Conform descrierilor făcute de călători ruși și italieni, peste 90% din locuitorii acestui oraș erau români în secolul al XVIII-lea.[1] Pentru o scurtă perioadă de timp, cetatea a fost deținută de către Ștefan cel Mare, în încercarea acestuia de a păzi de departe hotarele Moldovei de prea desele invazii ale tătarilor.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Evul Mediu[modificare | modificare sursă]

În 1455, Moldova va cuceri castelul construit aici de către frații Senarega. Aceștia au încercat, în anii următori, fără succes, să recucerească acest castel. Orașul ce se va forma în jurul castelului era descris în sec. XVI-XVII de către diplomații polonezi ca fiin „cel mai mare târg al Moldovei” sau „cel mai mare târg moldovenesc”.

În sec. XVIII, teritoriul a intrat, treptat, sub stăpânirea țaristă. Recensământul efectuat de către ruși în această regiune a dezvăluit că imensă majoritate a populației creștine era românească. Țarii ruși au îcurajat colonizarea acestui teritoriu cu ucraineni, ruși și germani, astfel încât, în 1900, românii reprezentau doar între 10 și 25 % din populația regiunii, iar, ulterior, populația românească a fost asimilată de către cea ucraineană, cel mai adesea prin intermediul bisericii.

Cel de-al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

Între anii 1941 și 1944, orașul Oceacov a fost sediul județului (relativ efemer) omonim, Oceacov.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Demografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

http://romaniancoins.org/rotransnistria.html http://foaienationala.ro/zaporojia-teritoriu-de-etnogeneza-a-poporului-roman.html http://www.romanialibera.ro/index.php/aldine/history/cum-a-ajuns-oceakovul-colonia-moldovei-294126

Vedeți și[modificare | modificare sursă]