Oboga, Olt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Oboga
—  sat și reședință de comună  —
Oboga se află în România
Oboga
Oboga
Oboga (România)
Localizarea satului pe harta României
Oboga se află în Județul Olt
Oboga
Oboga
Oboga (Județul Olt)
Localizarea satului pe harta județului Olt
Coordonate: 44°25′28″N 24°5′14″E ({{PAGENAME}}) / 44.42444°N 24.08722°E

Țară România
Județ Olt
ComunăOboga


Altitudine[2]143 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total1.582 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal237290
Prefix telefonic+40 x49 [1]

Prezență online

Oboga este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Olt, Oltenia, România. Se află în partea de vest a județului, la contactul dintre Podișul Oltețului și Câmpia Romanați.

Astăzi în județul Olt mai există trei centre în care se practică olăritul: Oboga, Româna și Corbeni. [1] Arhivat în , la Wayback Machine.

În Oboga se face atât ceramică smălțuită, cât și nesmălțuită. Se lucrează taiere (farfurii întinse), străchini, căni de apă, de vin, putine, tămâielnițe, castroane, sacsii, borcane pentru păstrarea alimentelor, ploști, servicii de țuică și cafea, jucării, figurine, ulcioare de nuntă cu reprezentări zoomorfe și avimorfe, și chiar vase antropomorfe, asemănătoare cu cele preistorice.

În munca lor, meșterii olari din Oboga folosesc exclusiv uneltele de tradiție veche: cornul de vită, cu ajutorul căruia se decorează vasele, plotogul (o bucățică din piele, cu care este netezită marginea vaselor), fichiașul din lemn (folosit la finisarea vaselor în partea exterioară), titirezul (o unealtă din lemn, cu ajutorul căreia este încrețită marginea taierelor), pana de gâscă și paiul (utilizate pentru a realiza un decor foarte fin), țâțarul (unealta cu care se face țâța la ulcioare). [2] Arhivat în , la Wayback Machine.

Pentru arderea ceramicii, în Oboga se utilizează un tip de cuptor cu vatra organizată ca o masă, având două guri de foc și marginile dinspre guri ale vetrei tăiate oblic (GODEA 1995, 51). [3][nefuncțională]

Personalități[modificare | modificare sursă]

  • Gheorghe Chițu (1828 - 1897), politician, publicist, ministru de finanțe, primar al Craiovei, membru titular al Academiei Române.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic: 2 pentru Romtelecom și 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ Google Earth