OMV

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
OMV Aktiengesellschaft
Tip Public (BVB: RRC )
Fondată 1956
Sediu Austria Viena, Austria (sediu central)
Industrie Petrolieră
Cifra de afaceri 42,65 miliarde EURO (2012)
Angajați 29.000 [1]
Website www.omv.com
Noul sediu central al OMV din Viena situat în blocul turn „HOCH ZWEI“

OMV (fosta Administratie Minerala Austriacă, ÖMV), cu sediul central în Viena, este o companie integrată internațională de petrol și gaze.

Cu o cifră de afaceri a grupului de circa 42 de miliarde de Euro (2012) și un număr de angajați în toată lumea de circa 29.000 (2012), OMV este cea mai mare companie industrială cotată la Bursa din Viena.[2] Este o companie de energie integrată cu activități în domeniile explorare și producție (E&P), gaze și electricitate (G&P) precum și rafinarie și marketing (R&M)).

În 2011 Austria a promovat circa 800.000 tone de petrol și 1,3 miliarde de gaze naturale.

Istoric[modificare | modificare sursă]

1956 s-a infiintat “Managementul Austriac al Produselor Petroliere, societate pe actiuni” care era controlată de puterea ocupatoare ruseasca “Managementul Rusesc al Produselor Petroliere” (SMV).

Dupa patru ani (1960) s-a dat în exploatare Rafinaria Schwechat langa Viena. La sfarsitul anului 1987 15% din ÖMV a fost privatizat – a fost prima oferta publica initiala a unei companii nationalizate în Austria. OMV a crescut în 1989 cu 25% la compania daneza de materiale plastice Borealis.

Prima benzinarie ÖMV a fost data în exploatare la data de 24 iunie 1990 în Wien-Autohof. În acelasi an „ÖMV“ a preluat Grupul Chemie Linz (Holding).

La sfarsitul anului 1994 International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi s-a alaturat grupului la inceput cu 19,6%. In anul 1995 denumirea grupului a fost schimbata din "ÖMV" în "OMV" deoarece în multe limbi umlautul „Ö“ nu se foloseste în mod uzual.

OMV a inceput sa creasca de asemenea în Europa de Est: 2000 compania a achizitionat circa 10% din compania ungara la compania petroliere MOL, 2003 OMV a achizitionat de asemenea Divizia Explorare și Productie a German Preussag Energie extinzand reteaua de benzinarii.

OMV a devenit liderul de piata în Europa Centrala și de Est în 2004 prin achizitionarea a 51% și grupul de petrol și gaze romanesc Petrom. În acelasi an OMV si-a majorat capitalul social, pentru prima data mai mult de 50% din actiuni fiind detinute public.

Dupa vanzarea a 50% din sucursala Agrolinz Melamine International GmbH catre IPIC în 2005, Grupul Borealis a fost absorbit în intregime impreuna cu IPIC.

In anul urmator OMV a participat cu 34% la grupul petrolier turc Petrol Ofisi. Intrarea pe piata a Petrol Ofisi a fost cea mai mare investitie austriaca de pana atunci în Turcia. În mai 2006 consiliul de administratie al OMV și al Aliantei au anuntat ca se intentioneaza o funziune. S-a speculat ca aceasta idee ar fi motivata mai degraba politic decat economic. La inceput a parut posibila o fuziune din punct de vedere politic, insa în final a esuat din cauza opozitiei celor mai importanti oameni din stat.

In 2007 OMV si-a marit participarea la grupul petrolier ungar OMV mai intai la 20,2%; dupa aceea o oferta de cumparare din partea MOL a fost refuzata în august 2008 și Comisia UE a exercitat constrangeri pentru aprobare, OMV si-a vandut intreaga participare în martie 2009.[3] La sfarsitul anului 2010 OMV a preluat participarea Dogan Holding, participarea la Petrol Osifi și prin urmare detinea 95,75% din companie. Participarea a fost marita din nou în 2011.

In septembrie 2011 s-a publicat un plan strategic care a fost denumit “Cresterea Profitabila". Dupa aceea OMV a planificat sa nu investeasca mai intai în afacerile orientate catre client insa cu profit mic, ci a crescut în sectorul de Explorare și Productie. Ar fi trebuit sa circule doua treimi din investitii. Obiectivul este sa mareasca participarea în E&P la portofoliul total pana în 2012 de pana la 60%. Centrul investitiei este situat în Marea Neagro, Regiunea Mării Nordului , Marea Carspica, în Africa și Orientul Mijlociu. Vanzarea participarii de 45% în rafinaria germana Bayernoil este evaluata în prezent.[4]

Date privind societatea[modificare | modificare sursă]

Cifre consolidate[modificare | modificare sursă]

2012[5][modificare | modificare sursă]

Cifra de afaceri a grupului: 42,65 miliarde EURO

 • EBIT CCA excluzând elementele speciale: 3,407 miliarde EURO
 • Capitalizarea pietei 9 miliarde EURO
 • Angajati: 29.000

[6]

Strategia corporativa[modificare | modificare sursă]

OMV intentioneaza sa dezvolte în urmatorii ani o companie petroliera integrata concentrata pe sectorul explorare și productie. Sectorul E&P, Explorarea și Productia petrolului și a gazelor va juca un rol semnificativ în mod clar mult mai important. OMV se va dezvolta de asemenea în sectorul gaze – de la extractia și transportul gazelor la marketing-ul gazelor. În casul selectiei de Conducta de Gaze Nabucco de Shah Deniz II planificata va lega pietele OMV de zacamintele de gaze naturale din Marea Carspica și în Orientul Mijlociu cu pietele de distributie din Turcia prin Romania pana la Baumgarten în Austria. Prin urmare, de la benzinaria din Baumgarten OMV ajunge în intreaga Europa. Portofoliul OMV va fi completat cu centrale electrice alimentate cu gaze. În plus Portofoliul OMV va fii consolidat cu cu centrale electrice alimentate cu gaze în Samsun (Turcia). Sectorul R&M (Rafinarii și Marketing) va fi un sector important al afacerii, insa în importanta relativa a acestuia pentru portfoliu trebuie sa fie în mod semnificativ mai redus.


Actionariat (2012)[modificare | modificare sursă]

31,5 % ÖIAG
24,9 % IPIC
0,3 % Acțiuni proprii
43,3 % Free Float

[7]

Participații[modificare | modificare sursă]

Cele mai importante participari ale societatii pe actiuni OMV sunt urmatoarele, alte participari vor fi detinute în diviziile comerciale respective:[8]

 • OMV Refining & Marketing GmbH (100%)
 • OMV Deutschland (100%)
 • OMV Exploration & Production GmbH (100%)
 • OMV Gas & Power GmbH (100%)
 • OMV Solutions GmbH (100%)
 • Petrol Ofisi (97%)
 • Petrom SA (51%)
 • Borealis (36%)

Sectoare de activitate[modificare | modificare sursă]

Rafinare și marketing (R&M)[modificare | modificare sursă]

Grupul operează 4 rafinarii cu o capacitate anuală de rafinare de 22 de milioane tone: la Schwechat langă Viena (Austria), în Burghausen Germania), Petrobrazi (România) și Bayernoil (Germania).

La finalul anului 2012, OMV area approximativ 4400 benzinarii OMV, Avanti, Petrom și Petrol Ofisi în 13 tari. Cota de piata a grupului în sectorul R&M este prin urmare de 20% în regiunea Dunarii și circa 16% în Austria. Aproximativ 950 benzinarii au magazine marca VIVA (Magazin, Gastronomie) primul magazine VIVA s-a deschis în 1994 în Oberwart. Exista colaborari inovatoare constante cu alte companii pentru a putea oferi servicii aditionale în reteaua de benzinarii. Printre acestea de exemplu Austrian Post AG, Wiener Städtische, Western Union sau Erste Bank.

Explorare și producție (E&P)[modificare | modificare sursă]

OMV World Location.svg

Compania este în principal prezentă în statele UE și OECD. Circa doua treimi din producție provine din Romania și Austria. Din productia totala aproximativ 50% este petrol și 50% gaze. În tarile principale Romania și Austria, OMV se concentreaza pe aplicarea unor metode noi pentru cresterea ratei de recuperare a zacamintelor mature. În plus trebuie sa fie dezvoltate noi zone de exploatare în Marea Carspica, Orientul Mijlociu și Africa. OMV iși desfasoara activitatea de o perioada lunga de timp. Rata de alimentare zilnica a fost în 2012 de 303.000 boe.

Gaz și energie (G&P)[modificare | modificare sursă]

OMV opereaza în Austria circa 2.000 de km de retea de conducte de gaze cu o capacitate de transport de aproximativ 103 milioane m³ în 2012. Statia de compresoare Baumgarten, care este un nod de distributie important pentru Europa, transfera aproximativ o treime din exporturile de gaze din Rusia catre Europa de Est. În 2012 OMV a vandut aproximativ 437 TWh gaze. Din 2007 OMV este de asemenea implicat în constructia de centrale electrice pe gaze în care trebuie utilizate în primul rand gaze din productia interna. Un proiect cheie al OMV este în sectorul gazelor, conducta de Gaze Nabucco, care are ca obiectiv aducerea gazelor din zona Carspică prin Turcia catre Bulgaria, Romania și Ungaria și în final Austria catre Europa.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]