Nowy Sącz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Nowy Sacz)
Nowy Sącz
—  municipiu și oraș[1]  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Nowy Sącz se află în Polonia
Nowy Sącz
Nowy Sącz
Nowy Sącz (Polonia)
Poziția geografică
Nowy Sącz se află în Voievodatul Polonia Mică
Nowy Sącz
Nowy Sącz
Nowy Sącz (Voievodatul Polonia Mică)
Localizarea Orașului pe harta Voievodatului Polonia Mică
Coordonate: 49°38′00″N 20°43′00″E ({{PAGENAME}}) / 49.63333°N 20.71667°E

ȚarăPolonia Polonia
Voievodat Polonia Mică
Județ Județul Nowy Sącz
Comună urbanăComuna Nowy Sącz
Atestare1292

Guvernare
 - PrimarLudomir Handzel[*][[Ludomir Handzel |​]]

Suprafață
 - Total57 km²
Altitudine281 m.d.m.

Populație (2011)
 - Total84.290 locuitori
 - Densitate1 loc./km²

Fus orarUTC+1
Cod poștal33-100
Prefix telefonic+48 18

Localități înfrățite
 - 16 orașe înfrățitelistă
Indicativ autoKT

Prezență online
/ www.nowysacz.pl
Castelul regal în Nowy Sącz

Nowy Sącz [ˈnɔvɨ ˈsɔnt͡ʂ] este un municipiu în Județul Nowy Sącz, Voievodatul Polonia Mică, Polonia. Este capitala județului, dar din punct de vedere administrativ nu este subordonat județului.

Geografia[modificare | modificare sursă]

Nowy Sącz este la confluența râului Kamienica care se varsă în Dunajec, aproximativ 20 km spre nord de frontiera slovacă, în Valea Sądecka ( Kotlina Sądecka), la o altitudine de 381 m.

Orașul este înconjurat de lanțuri muntoase ale Carpaților de est: Beskid Sadecki la sud, Beskid Wyspowy la vest, Beskid Niski la sud-est, și la poalele dealurilor de Pogórze Rożnowskie la nord.

Clima este temperată, cu precipitații medii anuale de aproximativ 700 de milimetri.

Nowy Sącz este sediul guvernului al județului Nowy Sącz (judet sau district guvernamental), o parte din Voievodatul Polonia Mică, ""Województwo Małopolskie Arhivat în , la Wayback Machine. din 1999.

Între 1975 și 1998 orașul a fost sediul provincial al voievodatului Nowy Sącz. Înainte de a Doua Republică Poloneză Nowy Sącz a fost reședință de judeș din Voievodatul Cracovia.

În 1951 a devenit un oraș cu drepturi de unui județ (municipiu). Acesta este centrul istoric și turistic al Sądecczyzna, districtul Sadecki.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Turismul[modificare | modificare sursă]

Orașul are multe vestigii istorice, printre care:

  • Una dintre cele mai mari piețe din Europa, după Cracovia, cea mai mare rynek în Polonia. La sfârșitul secolului al XIX-lea a fost construită Ratusz (primăria), centrată în piață.
  • Basilica Sfânta Margareta, Bazylika kolegiacka SV. Małgorzaty (secolul al XV-lea).
  • O casă din sec. al XV-lea, Dom Gotycki care găzduiește un muzeu regional
  • O biserică franciscană construită în stil gotic.
  • Sinagoga Mare, datând din 1746, acum Galeria Dawna Synagoga, o galerie cu unele exponate istorice. Există o placă comemorativă pe fronton în limba poloneză, ebraică, și idiș.

Peste malul celălalt al râului Kamienica se află cimitirul evreiesc.

  • Ruinele parțial restaurate ale unui castel medieval regal din secolul al XIV-lea în timpul domniei lui Cazimir cel Mare. Acesta a fost distrus în 1945, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când a fost folosit ca magaze de muniție germană și a fost locul de execuții în masă. Există, de asemenea, rămășițe de zidurile ale orașului.
  • Un muzeu al satului în aer liber sau Skansen (Sadecki Park Etnograficzny), care conține un sat autentic mutat pentru recrea arhitectura indigenă, obiceiurile și cultura populară din regiune. De notat sunt bisericile de lemn, inclusiv o biserica ortodoxă poloneză și un sat de romi (țigani) din localitate.
  • Stary Sącz (Vechiul Sącz) la 10 km spre sud, fondată în 1163, dar mai mic decât Nowy (nouul) Sącz, are o fermecătoare piață pavată cu pietre piața Arhivat în , la Wayback Machine., cu o mănăstire la est.
  • Există, de asemenea, mai multe trasee subliniind [bisericile de lemn http://szlak.wrotamalopolski.pl/EN/ Arhivat în , la Wayback Machine.] în regiunea de note.

Munții în jurul orașului Nowy Sącz sunt, de asemenea, populari în rândul turiștilor, excursioniștilor și schiorilor, în special munții Sadecki Beskid (parte din Munții Carpați), cel mai înalt vârf fiind Radziejowa - 1262m față de nivelul mării.

În zona stațiunilor montane populare se includ Krynica-Zdrój și Piwniczna-Zdrój (" Zdroj" înseamnă "Stațiune").

La 15 km nord de Nowy Sącz este Jezioro Rożnowskie, un lac (22 km lungime, care acoperă o suprafață de 16 km², și o capacitate de 193 milioane m³), ​​cu multe dacha (căsuțe de vacanță) și campinguri.

De asemenea, la nord este Parcul Național Ciężkowicko-Rożnowski .

Anual, în iulie se organizează un festival de dans internațional pentru copii Święto Dzieci Gór Arhivat în , la Wayback Machine..

Economia[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nowy Sącz

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ https://doksite.de/map/?loc=Nowy+S%C4%85cz  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)