Notar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Notari)
Un notar la serviciu (pictură a artistului german Max Volkhart).
Intrarea în biroul notarial spaniol din Vigo.
„Der Notar” (Notarul), gravură germană pe cupru din cartea de la 1698 a lui Christoph Weigel cel Bătrân

Notarul public este un funcționar public învestit cu atribuția de a autentifica acte juridice, de a autentifica înscrisuri, de a legaliza semnături, de a elibera copii legalizate, certificate de moștenitor etc.

Titlul de notar public a reapărut în România la câțiva ani după prăbușirea dictaturii comuniste. În timpul dictaturii comuniste (1948-1989 d.C.), notarul era funcționar într-un Notariat de Stat.

Din punct de vedere istoric, instituția notariatului public a apărut, în domeniul practicii diplomatice de natură neolatină, în sudul și sud-estul Europei, drept o consecință/un produs al culturilor scrise romane și bizantine.

În vechea organizare administrativă a României (dinainte de comunism) era și un funcționar public în comune, exercitând de obicei atribuții de secretar comunal.

În sec. al XXI-lea, notarii publici din țară (și din Republica Moldova) fac parte din Uniunea Internațională a Notariatului Latin (sediul fiind la Buenos Aires, Argentina).

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Termenul românesc de notar provine din limba franceză: notaire și din limba germană: Notar, ce, la rândul lor, provin din limba latină: notarius. Este posibilă și etimologia directă din latina cultă, folosită în cancelarii: notarius.

Organizare[modificare | modificare sursă]

În lume[modificare | modificare sursă]

Germania[modificare | modificare sursă]

În Germania există aproape 8000 de avocați care practică profesia de notar. Aceștia sunt funcționari publici numiți de stat, dar notariatul cunoaște două forme principale: notariatul liber și notariatul oficial.[1][2] În aproximativ două treimi din țară, notarii liberi își exercită atribuțiile numai în regim de liber-profesionist; în celelalte regiuni, această ocupație este combinată cu profesia de avocat (avocat-notar). Până la 31 decembrie 2017, Baden-Württemberg a avut, de asemenea, notari funcționari publici din motive istorice (moștenire a sistemului imperial).[3] Toți sunt supuși acelorași reguli profesionale. Legea federală definește normele de procedură, de etică și de remunerare; acestea sunt aceleași în toată Germania.

SUA și Canada[modificare | modificare sursă]

În Statele Unite ale Americii și Canada, figura notarului de tip latin nu există.[4][5] Cu toate acestea, în unele state individuale (de exemplu, Florida, Louisiana, Quebec sau altele), această cifră este prevăzută sau a fost introdusă. În SUA, documentele de împrumut, inclusiv actele, declarațiile pe proprie răspundere, contractele și împuternicirile sunt documente foarte frecvente care necesită legalizare notarială.[6][7] De exemplu, legalizarea notarială a titlului de proprietate.[8]

Franța[modificare | modificare sursă]

În Franța, notarii sunt funcționari publici numiți prin decizie a Păstrătorului sigiliului.[9] Ca atare, acestea sunt investite în delegarea autorității publice. Notarul clarifică consimțământul părților, Rolul său este de a conferi autenticitate actelor pe care trebuie să le întocmească. De asemenea, se asigură că acestea sunt stocate în forma protocoalelor sale.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul dicționar universal al limbii române, Editura Litera Internațional, București-Chișinău, 2007.
  • Albert Dauzat, Jean Dubois, Henri Mitterand, Nouveau Dictionnaire Étimologique et Historique par..., quatrième édition revue et corrigée, Librairie Larousse, Paris, 1977.
  • Tonk Sándor, Instituția notarilor publici medievali în Transilvania, în "Studia Notarialia Hungarica Tom.XXVI", Budapesta, 2018, p.84.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The German Notary – der Notar”. www.german-way.com. Accesat în . 
  2. ^ „How to Notarize a Document”. www.docusign.com. Accesat în . 
  3. ^ „Baden-Württemberg wants to adopt collective bargaining agreement for civil servants”. newsrnd.com. Accesat în . 
  4. ^ „Notaries around the world”. notariato.it. Accesat în . 
  5. ^ „Notaries In The United States Versus Notaries In Canada – What's The Difference?”. www.redsealnotary.com. Accesat în . 
  6. ^ „Legal Documents that may require notary”. sdsignings.com. Accesat în . 
  7. ^ „Top 40 Most Common Documents Notarized in the US”. enotarylog.com. Accesat în . 
  8. ^ „How to get a Title Notarized Without the Seller”. bluenotary.us. Accesat în . 
  9. ^ „Notary's role”. www.notaires.fr. Accesat în .