Noctiluca miliaris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Noctiluca scintillans
Clasificare științifică
Domeniu: Eucariote
Regn: Chromalveolata
Încrengătură: Dinoflagellata
Clasă: Noctiluciphyceae
Ordin: Noctilucales
Familie: Noctilucaceae
Gen: Noctiluca
Specie: N. scintillans
Nume binomial
Noctiluca scintillans

Noctiluca miliaris (adesea Noctiluca scintillans), cunoscută tradițional și ca Noctiluca, este un organism unicelular neparazitar bioluminescent apartinând grupului dinoflagelatelor. Este une din speciile care alcătuiește planctonul marin în mările de la toate latitudinile. Mărimea sa este de 0,5–2 mm.

Noctiluca miliaris, dimensiuni de 0, 2-2 mm, usor vizibila cu ochiul liber. are forma de vezicula si este invelita cu o pelicula tare. Pe fata ventrala are o infundatura alungita numita PERISTOM: in fundul peristomului se gaseste gura(CITOSTOMUL ) iar alaturi de ea se afla un flagel mic, rudimentar, si o prelungire mai puternica, sub forma de banda striata numita TENTACUL.

In interiorul corpului se gaseste o mare cantitate de apa, astfel ca protoplasma este impinsa langa peristom ca o masa centrala, în care se gaseste un nucleu si de la care pleaca o retea de filamente protoplasmatice spre periferie, pana la pelicula. Se hraneste cu diatomee. Ea pluteste pe apa, dar totusi se misca, insa nu cu ajutorul flagelului sau al tentaculului, ci prin contractii ale corpului(cumva asemanator meduzei ) O particularitate a acestui protozoar este de a lumina la intuneric.:este fosforescenta sau bioluminiscenta. Se presupune ca reactia de bioluminiscenta este data de picaturile de ulei din protoplasma.

Inmultirea se face prin diviziune binara obisnuita sau prin diviziune multipla : nucleul se divide de mai multe ori pana ce se formeaza aprox. 500 de nuclei. Acestia se inconjoara cu citoplasma si proemineaza la suprafata ca niste muguri care apoi se desprind si se transforma in ZOOSPORI mici, liberi, prevazuti cu cate un flagel.Fiecare zoospor se hraneste, creste si se transforma in noctiluca. Noctiluca miliaris traieste in mai toate marile, la suprafata apei, in special spre tarm. Uneori, este in cantitate asa de mare incat apa se ingroase ca o supa cu gris si apare luminoasa noaptea din cauza fluorescentei lor. Se gaseste si in Marea Neagra, in noptile calde de vara.
({{{2}}})

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Constantin Bogoescu, Atlas zoologic, Editura Didactică și Pedagogică, 1979, București, pag. 77.