Nils Oliveto

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nils Oliveto

Portret al actorului.
Date personale
Născut8 decembrie 1974
Greenfield Park, Québec, Canada
Cetățenie Canada Modificați la Wikidata
Ocupațieatlet[*]
actor
scenarist
actor de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversity of Oklahoma[*][[University of Oklahoma (public research university in Norman, Oklahoma, United States)|​]]
Champlain College Saint-Lambert[*][[Champlain College Saint-Lambert (Public college in Saint-Lambert, Quebec)|​]]
Înălțime1m 80cm
Roluri importante
Barman - Showtime (2002)
Marinar SUA - Windtalkers (2002)

Nils Oliveto (născut la 8 decembrie 1974 în Greenfield Park, Québec, Canada) este un actor și scenarist canadian de etnie franco-italiană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nils Oliveto a crescut în cartierul South Shore din Montreal. A fost îndrumat spre activitățile de teatru și improvizare, dar pasiunea lui au fost sporturile, ca voleiul și fotbalul, practicate în timpul respectiv la liceul "Royal George" din Greenfield Park. La 16 ani a trecut la atletism și a început să se implice serios în disciplinele aruncarea discului și aruncarea ciocanului, atrăgând atenția națională. În timpul liceului a obținut titlul de „Atletul anului” și a ajuns copreședintele consiliului elevilor al liceului "Royal George". După bacalaureat a ajuns la Champlain College din Saint-Lambert, unde a fost în grija fostului antrenor olimpic cehoslovac de haltere dr. Emil Muller. În 1993, a întrat în echipa națională de juniori a tleților canadieni ca aruncător de ciocan. După obținerea diplomei în 1995 (Știință Pură și Aplicată), lui Oliveto i-a fost oferită o bursă la Universitatea din Oklahoma (NCAA Div I).

Între 1995 și 2000 a călătorit în toată America de Nord, Europa și Africa, concurând în competiții, între care: Canada Games, Jocurile Francofone și Probe Olimpice. La Universitatea din Oklahoma și-a luat două diplome: diploma de bachelor of science (BSc) în 1998 (în științele mișcării, sportului și sănătății) și diploma de masterat (MSc) în 2000 (efectele exercițiilor fizice și performanță umană). Până în prezent este deținător al recordului de la Universitatea din Oklahoma în aruncarea ciocanului și deținător al recordului din toate timpurile la haltere la Champlain College.

Actorie[modificare | modificare sursă]

Nils Oliveto la Şumuleu Ciuc

După doi ani de întrerupere, când s-a aflat la Calgary, Nils Oliveto s-a întors în Québec, unde lucrează actual la preproducția filmului "The Mouth of Truth". Nils este producătorul executiv, scenaristul și actorul principal alături de Andrea Ivett Erőss în acestă dramă din Roma Antică, care este o cooproducție SUA - Europa. După așteptări filmările încep în septembrie 2008, și se vor efectua în România, Italia, Canada și SUA.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Proiecte în desfășurare[modificare | modificare sursă]

Nils Oliveto şi Andrea Ivett Erőss - protagoniștii filmului "The Mouth of Truth"
Nils Oliveto în vizualizare de locaţii pentru filmul "The Mouth of Truth" la Sighişoara

Alte apariții[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]