Nikolai Bugaev

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nikolai Bugaev
Date personale
Născut[2] Modificați la Wikidata
Dusheti, Georgia Governorate⁠(d), Imperiul Rus[3][2] Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Moscova, Imperiul Rus[3][2] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Novodevici[*] Modificați la Wikidata
PărințiQ79417535[*] Modificați la Wikidata
CopiiAndrei Belîi Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician
filozof
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materFacultatea de Fizică și Matematică a Universității Imperiale de la Moscova[*]
Universitatea de Stat din Moscova[1]  Modificați la Wikidata
OrganizațieImperatorski Moskovski universitet[*][[Imperatorski Moskovski universitet (the first of the twelve Imperial universities of the Russian Empire, located in Moscow (1755—1917).)|​]]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruDmitri Egorov, Leonid Kuzmici Lahtin[*][[Leonid Kuzmici Lahtin (Russian mathematician, rector of the Imperial University of Moscow, dean of the Faculty of Physics and Mathematics.)|​]], Pavel Alekseevici Nekrasov[*][[Pavel Alekseevici Nekrasov ((1853—1924) — Russian mathematician, Rector of the Imperial University of Moscow.)|​]], Nikolai Iakovlevici Sonin[*][[Nikolai Iakovlevici Sonin (matematician rus)|​]], Pokrovskii, Piotr Mihailovici[*][[Pokrovskii, Piotr Mihailovici |​]], Andreev, Konstantin Alekseevici[*][[Andreev, Konstantin Alekseevici (matematician rus)|​]], Anisimov, Vasili Afanasievici[*][[Anisimov, Vasili Afanasievici (matematician rus)|​]], Mlodzievskii, Boleslav Kornelievici[*][[Mlodzievskii, Boleslav Kornelievici (matematician rus)|​]], Preobrajenskii, Vladimir Vasilievici[*][[Preobrajenskii, Vladimir Vasilievici (matematician rus)|​]], Pavel Aleksandrovici Florenski[*][[Pavel Aleksandrovici Florenski (Russian Orthodox theologian, priest, philosopher, mathematician, physicist, electrical engineer, inventor and Neomartyr (*1882 – †1937))|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Nikolai Vasilievichi Bugaev (în rusă Николай Васильевич Бугаев, n. 14 septembrie 1837 - d. 11 iunie 1903) a fost un matematician rus, tatăl scriitorului Andrei Belîi.

Acesta nu a avut o viață ușoară, fiind trimis de tatăl sau in Moscova, la doar 10 ani, unde a trebuit să ofere meditații pentru a putea câștiga suficienți bani pentru a trăi.

În 1855 Bugaev a intrat la Facultatea de Fizică și Matematică de la Universitatea din Moscova. A absolvit patru ani mai târziu și a plecat la St Petersburg pentru a studia la Academia de Inginerie de acolo. La acel moment, Bugaev nu se concentra asupra matematicii, deși cursurile sale includeau un fond foarte puternic în matematică. Ulterior, el a revenit la Moscova în 1861 cu intenția de a se concentra pe matematică, unde a si scris o teză de master despre convergența seriilor infinite la Universitatea din Moscova, teza pe care a prezentat-o ​​ cu succes în 1863. Lucrarea acestei teze este una importantă, vizând dezvoltarea ulterioară a ideilor privind testele generale de convergență. După aceasta, Bugaev a decis că ar trebui să studieze în străinătate pentru a-și termina studiile, mergand la Kummer și Weierstrass la Berlin și Liouville la Paris.

În 1866, Bugaev și-a prezentat teza de doctorat despre identități numerice asociate cu numărul e. A urmat în 1867 o teză de doctorat rusă fiind echivalentul tezei germane de abilitare, apoi numirea lui Bugaev ca profesor la Universitatea din Moscova a urmat în 1867.

Cea mai importantă lucrare a lui Bugaev în teoria numerelor s-a bazat pe o analogie între unele operații din teoria numerelor, cum ar fi diferențierea și integrarea în analiză. Bugaev a construit o teorie sistematică a funcțiilor discontinue pe care a numit-o aritmologie.

Bugaev a publicat, de asemenea, lucrări despre filozofia matematicii, cum ar fi Les mathématiques et la conception du monde au point de vue philosophie scientifique Ⓣ (1898) pe care le-a livrat la Congresul internațional al matematicienilor de la Zürich în 1897. În această lucrare, Bugaev descrie matematica ca fiind bazată pe o teorie a funcțiilor, cu geometria și teoria probabilității cu rol minor. Bugaev susține că acestea conțin tot ce este necesar.

Bugaev a fost unul dintre fondatorii Societății de Matematică din Moscova, vicepreședintele acesteia din 1886 și președinte în 1891. A condus o campanie pentru autorii ruși pentru a putea scrie în limba rusă și acest lucru a dus la dezvoltarea terminologiei matematice ruse.


Nikolai Bugaev era bine-cunoscut pentru eseurile sale filozofice foarte influente, în care deplângea influența geometriei și a probabilității, și trâmbița virtuțile analizei matematice exacte.

Îl preocupa în mod deosebit problema predării matematicii în școli. Iniția introducerea elementelor de analiză matematică în cursul de gimnaziu. A fost primul care a predat teoria funcțiilor de variabilă complexă la Universitatea din Moscova.

Cea mai mare a lucrărilor sale se referă la analiza matematică și la teoria numerelor.

  1. ^ Genealogia matematicienilor 
  2. ^ a b c d Fedor Mihailovici Dostoevskii. Antologia jizni i tvorcestva, accesat în  
  3. ^ a b Бугаев Николай Васильевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]