Nicole (cântăreață chiliană)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nicole

Nicole
Date personale
Nume la naștereDenisse Lilian Laval Soza
Născută19 ianuarie 1977,
Santiago, Chile
Santiago de Chile, Chile Modificați la Wikidata
Căsătorită cuSergio Lagos[*][[Sergio Lagos (jurnalist chilian)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Chile Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță
cântăreață
textieră[*]
chitaristă
artist de înregistrare[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Alte numeLa Reina del Pop de Chile
StudiiSaint Gabriel's School[*][[Saint Gabriel's School (school in Santiago de Chile, Chile)|​]]  Modificați la Wikidata
Gen muzicalRock, Pop
Tipul de voceMezzo-soprano
Ani de activitate1989-prezent
Case de discuriMusicavisión, Sony BMG, Maverick Records, Chika Entertainment
Discografie
Listă completăNicole (Chilean singer) discography[*][[Nicole (Chilean singer) discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Denisse Lilian Laval Soza, alias Nicole (Santiago, Chile, 19 ianuarie 1977) este o cântăreață și actriță chiliană.

A debutat, elevă fiind, în 1987, la spectacolul de televiziune Festival De La Una cu cântecul Abrirse A La Mañana de Juan Antonio Coloma. În 1989, la 12 ani, a înregistrat melodia Tal Vez Me Estoy Enamorando, de Juan Carlos Duque, care a devenit primul ei succes. A urmat Esperando Nada, înregistrat la Madrid, produs de Tito Dávila. Cu acest album a obținut discul de platină în 1994. După încă trei ani, s-a asociat cu Gustavo Cerati pentru a scoate Sueños En Transito, înregistrat la Santiago de Chile, Buenos Aires și Londra[1].

Despiértame, primul ei single, a fost recompensat cu un premiu MTV Video Music Awards 1997 pentru cel mai bun video feminin[2].

În 2001, Nicole a fost prima artistă de limbă spaniolă care a înregistrat la Maverick Records. După un an, albumul Viaje Infinito a ajuns pe locul 1, pentru care Nicole a fost nominalizată pentru Premiile Latin Grammy.[1]

În anul 2004, Nicole a jucat în două scutmetraje, La Amiga (Prietena, în Miami) și Se Arrienda (de închiriat, în Chile), ambele apreciate la diverse festivaluri internaționale[2].

În anul 2006, Nicole și-a creat propria firmă independentă, Chika Entertaiment Inc. Aici a editat albumul APT. (Apartament) (2006 – Re.2007), înregistrat în studioul propriu din Miami. Din 2008, în paralel cu promovarea discului, Nicole realizează un program în Chile, denumit FanShop, la postul de radio Rock & Pop și este animatioarea programului BIS: Sonido en vivo, difuzat pe canalul prin cablu ViaX[2].

În 13 octombrie 2008, Nicole a născut primul său fiu, pe nume León[2].

În prezent, Nicole participă la programul Todos A Coro difuzat de TVN (Televiziunea Națională din Chile), unde este profesoara unui grup de deținuți de la penitenciarul din Talagante, și pregătește al 6-lea ei disc de studiou[2].

Discografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]