Nicolae Dimo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele respectiv, vedeți Dimo.
Nicolae Dimo
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Orhei, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (85 de ani) Modificați la Wikidata
Chișinău, RSS Moldovenească, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă Modificați la Wikidata
Ocupațiesoil scientist[*][[soil scientist (earth scientist who studies soil)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materInstytut Gospodarstwa Wiejskiego i Leśnictwa w Puławach[*][[Instytut Gospodarstwa Wiejskiego i Leśnictwa w Puławach (higher education institution in Novo-Alexandria, Russian Empire (present-day Puławy, Poland))|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea de Stat din Moscova  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Comunist al Uniunii Sovietice  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Lenin
Ordinul Steagul Roșu al Muncii
Zolotaia medal imeni V. V. Dokuceaeva[*][[Zolotaia medal imeni V. V. Dokuceaeva (Russian scientific award)|​]]  Modificați la Wikidata
Imaginea lui Nicolae Dimo pe o marcă poștală din Republica Moldova

Nicolae Dimo (n. 1873, Orhei – d. 1959, Chișinău) a fost un specialist moldovean în domeniul pedologiei și eroziunii solului, care a fost ales ca membru titular al Academiei de Științe Agricole a URSS.

Și-a făcut studiile la Școala Reală din Chișinău (1894) și la Institutul Agricol de Silvicultură din Novo-Aleksandrovsk (1902).[1] Între anii 1946-1959 a fost profesor la Universitatea de Stat a Moldovei.

La data de 16 februarie 1953, academicianul Nicolae Dimo, membru al Academiei de Științe Agricole a URSS, a fost numit ca director al noi-înființatului Institut de Pedologie, Agrochimie și Ameliorare a Filialei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS,[1] în baza secțiilor de agrochimie, microbiologie a solului și a stației de eroziuni.

Numele lui Nicolae Dimo îl poartă o stradă din municipiul Orhei, din sectorul Rîșcani al orașului Chișinău și o stradă a orașului Durlești.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Eremia, Anatol (). Unitatea patrimoniului onomastic românesc. Toponimie. Antroponimie (ed. ediție jubiliară). Chișinău: Centrul Național de Terminologie, ed. „Iulian”. pp. p. 59. ISBN 9975-922-45-7.