Nichiren (budism)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Templul Daiseki-ji, cartierul general al sectei.

Nichiren este o sectă a budismului Mahayana, apărută în Japonia. Secta este una dintre cele mai cunoscute din Japonia, și a fost fondată de către călugărul cu acelaș nume.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Secta Nichiren a fost fondată în secolul al XIII-lea de către călugărul Nichiren (1222-1282). Secta afirma că adevărata învățătură ce putea aduce iluminarea era Sutra Lotusului, ultima dintre sutrele lui Buddha Sakyamuni. Sutra Lotusului pretindea că explică atât natura omului cât și pe cea a lui Buddha, afirmând că fiecare om poate ajunge la starea de Buddha, după trecerea prin sarea intermediară de bodhisattva, făcând acte de milostenie și altruism. De altfel, Nichiren a făcut din sugestiile respective adevărate legi ce trebuie respectae cu tărie. Ambiția lui Nichiren a fost aceea de a face din Japonia centru mondial al budismului, de unde să iradieze adevărata doctrină din Sutra Lotusului întregului continent asiatic.

Nichiren și-a dedicat viața japonizării budismului, încercând să-și facă secta cât mai perfectă. Tot ce era subtil, obscur sau dogmatic, fiind inaccesibil omulul simplu a fost înlăturat din doctrină. Celelalte secte budiste afirmau că femeile nu pot ajunge la iluminare și trebuie să se reîncarneze în bărbați pentru a putea, dar Nichiren a șters această inegalitate, bazânduse din nou pe Sutra Lotusului.

În perioada Kamakura (1185-1333), secta Nichiren era cunoscută sub numele de Hokke-shū (法華宗? credința lotusului). De remarcat că, în ciuda impactului politic și social al sectei Nichiren, această formă de budism a avut cea mai slabă influiență asupra artei japoneze și a evoluției ei.

Astăzi, discipolii contemporani ai sectei Nichiren au desfășurat o activitate bogată și o organizare perfectă, cu toate că secta are un număr restrâns de adepți în comparație cu alte secte budiste japoneze.