New Wave

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la New wave)
New Wave
Origini stilisticePunk rock, art rock,[1][2] garage rock,[3] glam rock, pub rock, ska, reggae, experimental, electronic, power pop, funk, bubblegum pop,[4][5] disco,[6][7][8]rock progresiv
Origini culturale2/2 anilor 1970, Statele Unite și Regatul Unit
Instrumente tipicechitară electrică, chitară bas, baterie, sintetizator, pian, vocal
PopularitateSporită anii 1970 spre medie anii 1980;[9] Reînviere începând cu sf. anilor 1990[10][11][12]
Forme derivateNeue Deutsche Welle, Suomi-rock,[13] synthpop, mod revival, chillwave,[14] alternative rock
Genuri de fuziune
Scene regionale
Alte subiecte

New wave (cu sensul de noul val) este denumirea unui stil de muzică pop-rock care a existat la sfârșitul anilor 1970 și în anii 1980, cu legături dinspre punk rock-ul anilor 1970. Gama largă de formații categorisite sub acest termen au fost o sursă de mare confuzie și controversă. Sunetul new wave al sfârșitului anilor 1970 a trecut de la blues-ul calm și sunetele rock&roll, pentru a crea muzică cu senzație de agitare, ritm de chitară schimbator și tempo-uri rapide. Inițial new wave a fost în pus în analogie cu punk rock-ul, înainte ca acesta să se distingă ca un gen de muzică identificat, care încorporează muzică electronică/experimentală, disco și pop. New wave a generat ulterior subgenuri și fuziuni, incluzând New Romantic și gothic rock.

New wave diferă de alte mișcări muzicale care au legături cu primul wave-punk, deoarece prezintă caracteristici comune muzicii pop, mai degrabă decât post-punk-ului artistic, care încorporează mult din sunetul original punk rock și etos, în timp ce prezintă o mai mare complexitate și în muzica și în versuri. Caracteristicile comune ale muzicii new wave, vis-a-vis de influențele punk, includ folosirea sintetizatoarelor și produselor electronice, importanța frumosului și a artelor, precum și o cantitate mare de diversitate.

New wave a fost denumit unul din genurile definitorii ale anilor 1980, după ce a crescut parțial la MTV, odată cu popularitatea câtorva artiști new wave, atribuindu-se expunerea care o primeau aceștia din partea postului.La mijlocul anilor 1980, diferențele dintre new wave și alte genuri muzicale au început să se estompeze. New wave s-a bucurat de o renaștere în anii 1990, după o "nostalgie" în creștere pentru câțiva artiști care aveau influență new wave. Trezirile din anii 1990 și de mai tarziu, în anii 2000, au fost mici, dar au devenit populare în 2004; ulterior, genul a influențat o varietate de alte genuri muzicale. În perioada anilor 2000, un numar mare de artiști au explorat influențele new wave și post-punk, precum The Strokes, Interpol, Franz Ferdinand si The Killers. Aceste interpretări au fost etichetate câteodată "New New Wave".

Trupe de gen ca Depeche Mode sau Duran Duran activează însă și azi cu deosebit succes. A apărut de la punk rock ca o reacție împotriva muzicii pop din anii 1970. New wave încorpora diferite influențe, cum ar fi rock 'n' roll, stiluri de pre-hippie, ska, reggae, power-pop, subculturi, muzică electronică, disco, funk etc.

Între 1982 și 1985, influențat de Kraftwerk, David Bowie, și Gary Numan, new wave a mers în direcția numita uneori New Romantic putând exemplifica trupe ca Duran Duran, A Flock of Seagulls, Culture Club, Talk Talk Eurythmics, Buck Tick,si Japan alteori, folosind sintetizatorul pentru a înlocui toate celelalte instrumente, ca Depeche Mode sau Pet Shop Boys. Această perioadă a coincis cu MTV și creșterea acestuia a condus la o mare expunere pentru acest stil cu influențe, numit apoi synthpop. Unele trupe de rock s-au reinventat, și câștigand timp de antenă de la MTV, The Knack, sau mai faimoșii Blondie, au început să cânte în stil new wave.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Taylor, John. „100 Greatest Artists of All Time: Roxy Music”. Rolling Stone. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Kemp, Mark. „David Bowie: Biography”. Rolling Stone. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ a b New Wave's Essay on New Wave and list of essential New Wave Records from allmusic[nefuncțională]
  4. ^ Cooper, Kim, Smay, David, Bubblegum Music is the Naked Truth (2001), page 248 "Nobody took the bubblegum ethos to heart like the new wave bands"/
  5. ^ Allmusic New Wave Essay by Stephen Thomas Erlewine
  6. ^ „Keyboard Magazine, June 1982”. Synthpunk.org. Accesat în . 
  7. ^ a b „Disco inferno”. The Independent. UK. . Accesat în . 
  8. ^ Bernard Edwards, 43, Musician In Disco Band and Pop Producer The New York Times 22 April 1996 "As disco waned in the late 70s, so did Chic's album sales. But its influence lingered on as new wave, rap and dance-pop bands found inspiration in Chic's club anthems"
  9. ^ a b The Death of New Wave Theo Cateforis Assistant Professor of Music History and Cultures in the Department of Art and Music Histories at Syracuse University 2009
  10. ^ a b Encyclopedia of Contemporary British Culture Page 365. Google Books. Accesat în . 
  11. ^ a b New Wave/Post Punk Revival Allmusic
  12. ^ Canteforis p. 69
  13. ^ Born in 1959: The last happy generation Helsingin Sanomat 10 November 2010
  14. ^ Pirnia, Garin (). „Is Chillwave the Next Big Music Trend?”. The Wall Street Journal. Accesat în . 
  15. ^ Soda Stereo Bio | Soda Stereo Career | MTV
  16. ^ LISTEN: Mutazione Comp Preview The Quietus 12 July 2013
  17. ^ Filipinojournal.com Arhivat în , la Wayback Machine. A Tribute to the ’80s Philippine New Wave Scene

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]