Nessus (mitologie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Heracles omorându-l pe Nessus
sculptor: Joseph Bologne de Saint-George

Nessus (în limba greacă veche: Νέσσος) a fost în mitologia greacă un centaur faimos care a fost omorât de Heracles, și al cărui sânge otrăvit, la rândul lui, l-a omorât pe Heracles.

El a fost fiul lui Centauros. El s-a luptat cu Lapiths. El a devenit un barcagiu pe raul Euenos.

Nessus este cunoscut pentru rolul sau în povestea tunicii lui Nessus. După ce Nessus a cărat-o pe Deianeira, soția lui Heracles, dealungul râului, el a încercat sa fugă cu ea. Heracles a văzut asta de pe celălalt mal al râului și a tras în pieptul lui Nessus cu o săgeată otrăvită, primită de la Hyndra. Ca un ultim act de răutate, în timp ce era pe moarte, Nessus i-a spus lui Deianeira că sângele lui va face ca Heracles să fie al ei pentru totdeauna.

Deianeira, cu naivitate, l-a crezut. Mai tarziu, cand increderea ei a inceput sa scada din cauza lui Iole, ea a varsat sangele centaurului pe o camasa si i-a dat-o sotului ei. Heracles a plecat sa adune eroii, unde pasiunea lui a devenit mult prea mare. Intre timp, Deianeira printr-un accident, a varsat o parte din sangele centaurului pe jos, si spre uimrea ei, sangele a inceput sa se evapore odata cu lumina soarelui care rasarea.

Ea si-a dat seama imediat ca era otrava, si a trimis mesagerii sai sa-l avertizeze pe Heracles dar era prea tarziu. Heracles a suferit o moarte lentă si dureroasa in timp ce otrava i-a ars pielea fie prin flacari sau prin caldura emanata de otrava. El a avut o moarte nobila pe un rug din ramuri de stejar, si a fost luat pe Muntele Olimp de Zeus unde a fost primit printre zei pentru faptele sale eroice.

O temă similară apare în anumite versiuni ale poveștii lui Medeea.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

F. Diez de Velasco, "Nessos", Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae, Munich-Zurich, Artemis Verlag, vol. VI,1, 1992, 838-847 & VI,2, 1992, 534-555.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]