Nephila komaci

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nephila komaci
Corpul femelei, organul copulator femel (C,D) și mascul (E,F)
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Araneomorphae
Familie: Nephilidae
Gen: Nephila
Specie: komaci
Nume binomial
Nephila komaci
Kuntner & Coddington, 2009[1]

Nephila komaci este o specie de păianjeni țesători aurii din familia Nephilidae. Este cea mai mare specie de păianjeni care țes pânze[1]. Acest păianjen este considerat pe cale de dispariție.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Specia a fost numit în onoarea lui Andrej Komac, un prieten decedat a unuia dintre arahnologi care a raportat descoperirea sa în 2009[1].

Descoperire[modificare | modificare sursă]

Această specie a fost identificată pentru prima dată într-o colecție păstrată la Muzeul Pretoria în 2000. Primul exemplar viu a fost descoperit peste 7 ani, în 2007, în Tembe Elephant Park, Provincia KwaZulu-Natal, RAS[2]. Acesta este primul păianjen din genul Nephila care a fost găsit în ultimii o sută de ani. Ultimul membru descris anterior din acest gen a fost descoperit de către Friedrich Karsch în 1879, iar exemplarele găsită ulterior se adevereau a fi sinonime a speciilor existente[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Femela Nephila komaci este cel mai mare păianjen din genul Nephila, descris până acum. Lungimea corpului e de 4 cm, inclusiv lungimea picioarelor - 12 cm[2]. Dimorfismul sexual este bine pronunțat. Masculul are o lungime de 0,9 cm, inclusiv cea a picioarelor - 2,5 cm[2]. Pânza țesută de femelă are un diametru de 1 metru.

Reproducere[modificare | modificare sursă]

Masculul așteaptă ca femela să năpârlească, și imediat după aceea are loc acuplarea. Transferul spermei are loc cu ajutorul pedipalpilor. În orificiul femel este blocat un articol al pedipalpului pentru a împiedica acuplarea cu alți masculi. De acum încolo, mascul își petrece tot restul vieții sale (care poate dura aproximativ un an) alungând alți masculi[2]. Chiar și așa, au fost observate și femele cu mai mulți pedipalpi dezmebrați, în orficiul genital[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Kuntner & Coddington 2009
  2. ^ a b c d e f Dell'Amore 2009

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Această specie se întâlnește în sudul Africii (Africa de Sud, Tanzania, Zanzibar) și pe insula Madagascar.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Platnick, Norman I. (2009): The world spider catalog, version 10.0. American Museum of Natural History.
  • Kuntner, M.; Coddington, J.A. (), „Discovery of the Largest Orbweaving Spider Species: The Evolution of Gigantism in Nephila”, PLoS ONE, 4 (10): e7516, doi:10.1371/journal.pone.0007516, accesat în  
  • Kuntner M., Coddington J.A., Schneider J.M. (2009). Intersexual arms race? Genital coevolution in nephilid spiders (Araneae, Nephilidae). Evolution 63: 1451–1463.
  • Kuntner M., Coddington J.A., Hormiga G. (2008). Phylogeny of extant nephilid orb-weaving spiders (Araneae, Nephilidae): testing morphological and ethological homologies. Cladistics 24: 147–217.
  • Dell'Amore, Christine (). „Largest Web-Spinning Spider Found” (în English). National Geographic News. Accesat în .