Nephila edulis

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nephila edulis
femelă
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Opisthothelae
Infraordin: Araneomorphae
Familie: Nephilidae
Gen: Nephila
Specie: edulis
Nume binomial
Nephila edulis
(Labillardière, 1799)
Sinonime
Aranea edulis
Epeira edulis
Nephila imperatrix
Nephila eremiana

Nephila edulis este o specie de păianjeni din familia Nephilidae. Se întâlnește pe scară largă în Australia, unde este găsită în regiuni tropicale și temperate, și în unele uone din Noua Guinee și Noua Caledonie.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Vedere ventrală

Este o specie cu variabilitate mare în dimensiuni, femela poat atinge 23 milimetri în lungime, masculul aproximativ 6 mm. Prosoma este neagră, cu un model alb pe partea dorsală și galbenă ventral. Opistosomă este de culoare gri spre maro.

Pânza este de aproximativ 1 metru în diametru și protejate de o puternică "barieră" de mătase. Împerecherea are loc din februarie până în mai, femela depune în medie 380 de ouă.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Denumirea specii provine de la cuvântul latin edulis - ce înseamnă comestibil. Deși nu este foarte clar de ce anume această specie este numită așa, însă e cunoscut faptul că mai multe specii Nephila sunt considerate o delicatesă în Noua Guinee[1].
Pentru prima dată specia a fost desrisă de către Jacques Labillardiere, în Relation du Voyage à la Recherche de la Pérouse (1799)[2], al doilea păianjen australia descoperit de un naturalist european[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Meyer Rochow, V.B. (1973). Edible insects in three different ethnic groups of Papua and New Guinea. Am J. Clin. Nutr. 26:673-677.
  2. ^ Labillardière, J. 1799. Relation du voyage à la recherche de La Pérouse, fait par ordre de l'Assemblée constituante. Paris Vol. 2 pp. 240-241
  3. ^ Davies, Valerie Todd (). „Order Araneae: Spiders”. Australian Faunal Directory. Government of Australia. Accesat în . 

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Uhl, G. & Vollrath, F (2000). Extreme body size variability in the golden silk spider (Nephila edulis) does not extend to genitalia. J. Zool. Lond. 251:7-14 PDF Arhivat în , la Wayback Machine.
  • Vollrath, F., Madsen, B. & Shao, Z. (2001). The effect of spinning conditions on the mechanics of a spider's dragline silk. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 268:2339-2346 PDF[nefuncțională] doi:10.1098/rspb.2001.1590

Legături externe[modificare | modificare sursă]