Nebuloasa Lagună

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Messier 8 / M 8 / NGC 6523 / Nebuloasa Lagună / Nebuloasa Lagunei
Date despre Obiectul Messier
Nebuloasa Lagună
Constelație: Săgetătorul
Ascensie dreaptă 18h 03m 37s
Declinație: −24° 23′ 12″
Distanță: 4,100 al (1,250 pc)
Magnitudine aparentă: 6.0
Dimensiune aparentă: 90 × 40 minute de arc

Nebuloasa Lagună (Messier 8 / M 8 / NGC 6523) este un obiect ceresc care face parte din Catalogul Messier, întocmit de astronomul francez Charles Messier.

În bune condiții, este vizibilă cu ochiul liber.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Nebuloasa a fost descoperită în 1747 de astronomul Guillaume Le Gentil și a fost integrat în Catalogul Messier, în 1764.
John Herschel a descoperit că regiunea cea mai strălucitoare a nebuloasei avea forma unei clepsidre cu nisip. În 1890 Agnes Clerke a denumit-o „Nebuloasa Lagună”.

Regiunea clepsidrei a fost observată de Telescopul Hubble în 1997, fiind considerată ca loc al formării de stele.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Nebuloasa Lagunei este un imens nor de hidrogen și de praf iluminat de o supergigantă albastră, steaua 9 din Constelația Săgetătorul. Talia nebuloasei este de circa 110 ani-lumină, iar distanța ei este de circa 5.000 de ani-lumină, ceea cei îi oferă un diametru aparent de trei ori mai mare decât cel al Lunii pline.

Nebuloasa, ca și multe alte nebuloase difuze, conține un frumos roi deschis, NGC 6530, izvorât din nebuloasă, cu stele tinere și foarte calde de tip O și B, în vârstă de doar 2.000.000 de ani. Regiunea clepsidrei, iluminată de steaua Herschel 36, este suspectată de a fi locul de naștere al stelelor.

Observare[modificare | modificare sursă]

Prin magnitudinea sa aparentă de 5, nebuloasa este vizibilă cu ochiul liber. Talia aparentă foarte importantă a obiectului impune o atenție deosebită la alegerea grosismentului folosit pentru observare. Cu un telescop sau o lunetă astronomică, se va folosi un ocular având distanța focală cea mai importantă (de exemplu, 20 mm). Utilizarea unui filtru UHC, foarte eficace pentru acest tip de nebuloasă, va permite, fără îndoială, observarea nebuloasei cu mai multe detalii.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nebuloasa Lagună