Nathaniel Kleitman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nathaniel Kleitman
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Chișinău, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (104 ani)[1] Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiefiziolog[*]
cadru didactic universitar[*]
psiholog
medic Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
DomeniuSomnologie
Neuropsihologie
fiziologie[2]  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea din Chicago  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea din Chicago  Modificați la Wikidata
DoctoranziEugene Aserinsky[*][[Eugene Aserinsky (American sleep researcher)|​]]
William C. Dement[*][[William C. Dement (American sleep researcher)|​]][3]  Modificați la Wikidata
PremiiThomas William Salmon Medal[*][[Thomas William Salmon Medal (American award for outstanding contributions in psychiatry or neurology)|​]] ()[4]  Modificați la Wikidata

Nathaniel Kleitman (n. 26 aprilie 1895, Chișinău, Imperiul Rus, azi în Republica Moldova – d. 13 august 1999, Los Angeles, SUA) a fost un neurofiziolog și psiholog american, evreu originar din Basarabia, considerat părintele somnologiei și oneirologiei (studiul somnului și a fiziologiei viselor), descoperitor împreună cu Eugene Aserinski al stadiului REM al somnului.

Copilăria și studiile[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 26 aprilie 1895 la Chișinău, în Basarabia, pe atunci în Imperiul Rus, ca fiu al lui Suni B(erkovici) Kleitman și al Pesiei, născută Galanter. Din anii de școală Nathaniel Kleitman a dovedit înclinații pentru matematică și pentru științele naturii. In 1912 a emigrat în Palestina, iar în anul următor s-a înscris la facultatea de medicină a Universității americane din Beirut, în Liban, care pe atunci, în timpul dominației otomane, se numea Colegiul protestant sirian. In 1914, în urma izbucnirii primului război mondial ca cetățean rus, a fost internat de autoritățile turcești și a fost nevoit să-și întrerupă studiile. În 1915, Kleitman a reușit să se alăture marelui grup de cetățeni ai S.U.A. care fuseseră izolați odată cu el, și, pe bordul unei nave militare americane să fie evacuat din Rodos în Statele Unite. In portul New York după ce a plătit o taxă de 25 dolari și s-a angajat să nu mai revină niciodată la Beirut i s-a permis să rămână în S.U.A., unde a primit cetățenia în anul 1918. A studiat fiziologia și psihologia la City College din New York unde a terminat primul titlu - de licențiat în fiziologie și psihologie în 1919. După un an a obținut titlul de master la Universitatea Columbia din New York, apoi în 1923 a terminat doctoratul în științe PhD "summa cum laude" la Universitatea Chicago.

Activitatea științifică[modificare | modificare sursă]

Din 1925 până în 1960 a lucrat ca cercetător și cadru didactic la catedra de psihologie a Universității din Chicago unde a înființat primul laborator de somn.

Începând din anii 20 ai secolului al XX - lea Nathaniel Kleitman s-a consacrat cercetărilor de psihofiziologia somnului, o mare parte din experimente efectuându-le pe sine însuși, pe soția sa Pauline Schweitzer, pe cele două fetițe ale lor, Esther și Hortense, pe prieteni și cunoscuți. În anul 1938 în scopul cercetarii influenței mediului asupra ritmurilor biologice circadiane, inclusiv al ritmului temperaturii corpului, împreună cu asistentul său Bruce Richardson, a petrecut 32 zile în izolare completă în condiții de mediu cvasi-constante în Peșterea Mamutului (Mammoth Cave) din statul Kentucky încercând să extindă ritmul diurn de somn -veghe la 28 ore.

În anul 1939 a publicat lucrarea sa deschizătoare de drum "Somnul si starea de veghe" (Sleep and Wakefulness) (a doua ediție - în 1963) în care a prezentat descoperirea sa cea mai remarcabilă - existența în cursul somnului a cicluiui de bază repaus - activitate (basic rest - activity cycle BRAC).

Această descoperire, confirmată de alți cercetători prin experimente pe oameni și animale, a deschis calea spre studiul ritmurilor biologice ale omului. În 1948 a continuat acest gen de cercetari ale ritumului somn - veghe la bordul submarinului "Dogfish" Kleitman a studiat pe sine însuși o deprivație de somn de 180 de ore, a însemnat într-un jurnal perioadele de somn si de veghe ale fetițelor sale, de la naștere și până la vârsta de 18 ani.

Împreună cu elevul său, Eugene Aserinsky (1921 - 1998), în 1953 a descoperit somnul de tip REM (Rapid eye movement sleep) (stadiul somnului cu mișcări rapide ale ochilor sau somnul paradoxal) și a demonstrat că el este corelat cu visele și cu activitatea creierului. Aceasta - în cercetări efectuate mai întâi pe copilul lui Aserinsky, Armand, iar apoi, pe soția și fetițele lui Kleitman. Ei au demonstrat existența somnului REM și la animale superioare, și de asemenea au remarcat însoțirea acestei faze de somn cu tumefierea și erecția penisului.

Împreună cu un alt elev al său, William Dement, Kleitman a prelucrat datele analizei polisomnografice a somnului, incluzând monitorizarea electroencefalografică și actigrafică pe toată durata nopții. În urma acestor cercetări s-a realizat descrierea minuțioasă a fazelor somnului și înființarea primei clinici de tulburari de somn -care a fost deschisa în 1970 de William Dement la Universitatea Stanford. În ultimii ani de activitate, Kleitman s-a interesat în mod deosebit de însemnătatea ritmurilor ultradiane în procesul somnului. Nathaniel Kleitman a fost profesor emerit de fiziologie la Universitatea Chicago. Activ intelectual până în ultimii ani ai lungii sale vieți, în anul 1995 a conferențiat la Nashville la congresul stiințific dedicat centenarului nașterii sale. A încetat din viață la vârsta de 104 ani la Los Angeles.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Kovalson V.M (Institutul A.N. Severtov pentru problemele ecologiei si evolutiei,Moscova) - Un an remarcabil in istoria somnologiei ruse (la aniversarea a 160 ani de la nasterea și 100 ani de la moartea lui M.M.Manasseina -2003

J.M. Siegel, UCLA A Tribute to Nathaniel Kleitman

  1. ^ a b Nathaniel Kleitman, SNAC, accesat în  
  2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  3. ^ Genealogia matematicienilor 
  4. ^ https://www.nyam.org/fellows-grants/grants-awards/endowed-lectures/thomas-w-salmon-award-and-lecture/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)