Nas uman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Nasul extern este preominența mediana, situat in mijlocul feței, incluzând și oferind protecție cavității nazale.Nasul extern are forma unei piramide triunghiulare cu vârful in sus si cu baza in jos, căreia i se subscriu următoarele elemente:

  • rădăcina (Radix nasi), situata sub glabelă, in spatiul dintre cele două sprâncene;
  • dosul nasului (Dorsum nasi), format de două versante sau fețe laterale, ce se unesc anterior intr-o margine mai ascutita sau mai turtită, terminată in jos prin vârf (Apex nasi);
  • aripile nasului (Naras), separate intre ele prin septul membranos al nasului.

Nasul extern diferă de la individ la individ, de la rasă la rasă. El este formațiunea care imprimă in cea mai mare masură fizionomia fetei. Forma și dimensiunea nasului variaza foarte mult. Datorita importantei estetice ce i se dă, chirurgii sint solicitati uneori să remodeleze nasul extern considerat "inestetic", deși funcțional doar rareori astfel de operații se justifică. Structura nasului extern este alcătuit de la suprafata inspre profunzime din patru planuri: pielea, țesutul subcutan, stratul muscular si cheletul. Scheletul nasului este căptusit la interior de o mucoasă, care frecvent este studiată împreună cu cavitatea bucală. Pielea la nivelul radacinii este groasă si mobila, ea devine subtire si aderenta in portiunile corespunzatoare cartilajelor, deci la nivelul aripilor nasului.Pielea contine numeroase glande sebacee. Tesutul subcutan este un tesut conjuctiv, lax, slab reprezentat. Stratul mușchilor conține: mușchiul procerus, mușchiul nazal cu cele două doua fascicule ale lui(compresor și dilatator/lărgitor al nării), mușchiul ridicător al buzei superioare si al aripii nasului.

Scheletul[modificare | modificare sursă]

Scheletul nasului extern este alcătuit din oase, cartilaje și o lamă fibroasă.

Oasele sunt cele doua nazale, cele doua procese frontale ale maxilelor si spima nazala.