Nanzen-ji

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Nanzenji)
In Nanzen-ji
Nanzenji se află în Prefectura Kyoto
Nanzenji
Nanzenji
Locul de amplasare a templului Nanzen pe harta prefecturii Kyoto

Nanzen-ji (南禅寺 Nanzen-ji?), sau Zuiryusan Nanzen-ji, denumirea veche Zenrin-ji (禅林寺 Zenrin-ji?), este un templu buddhist Zen în Kyoto, Japonia[1]. Templul a fost fondat în 1291 de către împăratul Kameyama pe locul unui din palaturile sale. Este sediul diviziunii Nanzen-ji al școlii zen-buddiste Rinzai.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Templul Nanzen-ji a fost fondat la mijlocul perioadei Heian[2]. Adorând acest loc retras, împăratul Kameyama în 1264 a construit aici un palat. Devenind mai târziu adeptul buddismului Zen și disciplul marelui maestru Busshin Daimin Kokushi,în 1291 el a transformat palatul într-un templu Zen.

Trei incendii de la sfârșitul sec. XVI au distrus clădirile originale. Toate clădirile contemporane au fost construite după perioada Momoyama.

Locul templului în ierarhia Zen[modificare | modificare sursă]

Deși Nanzen-ji nu face parte din „cinci mari temple Zen ale Kyoto”, el joacă un rol important în Go-Zan, sau „Sistemul celor Cinci Munți”, preluat din China. Kyoto Gozan (京都五山 Kyoto gozan?) inlude templele Tenryū-ji (天龍寺 Tenryū-ji?), Shokoku-ji (相国寺 Shokoku-ji?), Kennin-ji (建仁寺 Kennin-ji?), Tofuku-ji (東福寺 Tofuku-ji?) și Manju-ji (満寿寺 Manju-ji?), iar Nanzen-ji este considerat templul superior al Kyoto Gozan[3]. După construirea templului Shokoku-ji de către Ashikaga Yoshimitsu în 1386 a fost creată o nouă ierarhie, Nanzen-ji aflându-se la nivelul superior și reprezentând o categorie aparte. Nanzen-ji a căpătat titlul de „Primul Templu al Țării” și a avut un rol de supraveghere[4].

Nanzen-ji
  Kyoto Kamakura
Rangul întâi Tenryū-ji Kenchō-ji
Rangul doi Shōkoku-ji Engaku-ji
Rangul trei Kennin-ji Jufuku-ji
Rangul patru Tōfuku-ji Jōchi-ji
Rangul cinci Manju-ji Jōmyō-ji

San-Mon[modificare | modificare sursă]

San-Mon sunt porțile enorme de intrare ale Nanzen-ji, construite în 1628 de cître Todo Takatora în memoria celor decedați în războiul civil Oska Natsu-no-jin. Etajul doi al clădirii găzduiește multe imagini lui Buddha și alte tablouri.

Chokusi-Mon[modificare | modificare sursă]

Chokusi-Mon („porțile împăratului”)

Seiryo−Den[modificare | modificare sursă]

Seiryo−Den este clădirea principală a templului. Construit inițial în cardul palatului imperial la Kyoto, în 1611 el a fost mutat la Nanzen-ji. Seiryo−Den reprezintă un exemplu de arhitectură japoneză tradițională.

Grădinile templului[modificare | modificare sursă]

Gradinile facute din pietre în stilul Zen sunt principala atracție turistică a templului. Cele mai cunoscute sunt Nanzen-in, Tenju-an și Konchi-in.

Sosui[modificare | modificare sursă]

Sosui este un apeduct ce conduce apă din lacul Biwa spre orașul Kyoto, trecând lângă templul Nanzen-ji. Apeductul a fost construit în perioada 1881-1890.


Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nanzen-ji

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Iwao, Seiichi et al. (2002). Dictionnaire historique du Japon, p. 1976.
  2. ^ Ponsonby-Fane, Richard. (1956). Kyoto: The Old Capital of Japan, 794-1869, p. 154.
  3. ^ Baroni, Helen Josephine. (2002). The Illustrated Encyclopedia of Zen Buddhism, p. 116.
  4. ^ Dumoulin, Heinrich. (2005). Zen Buddhism: A History (Vol. II: Japan), pp. 151-153.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]