Nanotub de carbon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nanotub de carbon în mişcare de rotaţie
Nu confundați cu fibră de carbon.

Nanotuburile de carbon (NTC) sunt alotropi ai carbonului cu nanostructură cilindrică. Nanotuburile sunt construcții cu raport între lungime și diametru de până la 132,000,000:1 [1] semnificativ mai lung decât în cazul oricărui alt material. Acest cilindru format din molecule de carbon au proprietăți neobișnuite, care sunt valoroase pentru nanotehnologie, electronică, optică și în alte domenii ale științei și tehnicii.

În particular datorită conductivității termice și proprietăților mecanice și electrice deosebite, nanotuburile de carbon au diverse aplicabilități ca aditivi pentru diverse materiale structurale. De exemplu, nanotuburile formează mici porțiuni în unele obiecte fabricate în principal din fibră de carbon, ca de exemplu bâte de baseball, de golf sau componente auto.

Nanotuburile fac parte din familia structurilor fulerene. Numele lor derivă din structurile lungi, scorburoase, cu peretele format din foi de carbon având grosimea unui atom, numite grafen.

Tipuri[modificare | modificare sursă]

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Wang, X. (). „Fabrication of Ultralong and Electrically Uniform Single-Walled Carbon Nanotubes on Clean Substrates”. Nano Letters. 9 (9): 3137–3141. Bibcode:2009NanoL...9.3137W. doi:10.1021/nl901260b. PMID 19650638. 

Resurse descărcabile gratuit[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Nanotub de carbon