Namaste

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dancer in Sari.jpg

Namaste (Devanagari: नमस्ते; formal: Namaskar/Namaskaram) este un salut constănd dintr-o ușoară plecăciune, în semn de respect cu palmele lipite una de cealaltă în dreptul pieptului, folosită inițial în zona Indiei.

Este o forma de salut frecventa in randul hindusilor din Asia de Sud, in unele tari din Asia de Sud-Est si in randul diasporei din aceste regiuni.

Namaste e compus din nama și te, “mă închin ție” în traducere.Nama înseamnă “ceea ce nu îmi aparține” și reprezintă renunțarea la propriul eu în fața celuilalt.

“Mă închin divinității din tine” sau “Mă închin lui Buddha (adică Celui Treaz) din tine”, “Onorez spiritul din tine care este si in mine.” ,“Lumina din mine recunoaște lumina din tine” sau “divinitatea din mine salută divinitatea din tine” ,

“Onorez locul din tine in care intreg Universul salaslueste, onorez locul din tine care este Iubire, Integritate, Intelepciune si Pace. Cand esti in acel loc din tine si eu sunt in acel loc din mine, noi suntem Una.” sunt tot atâtea interpretări pentru Namaste.

Namaste este un salut comun la intalnirea si despartirea oamenilor in India.