Mănăstirea Sihăstria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mănăstirea Sihăstria

Catedrala "Sf. Theodora de la Sihla"
Informații generale
Confesiuneortodoxă
HramNașterea Maicii Domnului, 8 septembrie
Tipcălugări
ȚaraRomânia
Localitate Vânători-Neamț, județul Neamț[1]
CtitorGhedeon al Romanului
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Sfințire1655
Localizare
Prezență online
sihastria.mmb.ro
Pentru alte sensuri, vedeți Mănăstirea Sihăstria (dezambiguizare).

Mănăstirea Sihăstria este o mănăstire ortodoxă de călugări, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, situată în partea de nord a județului Neamț, în comuna Vânători-Neamț,[1] la 24 km vest de orașul Târgu Neamț.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima ctitorire a avut loc în anul 1655 de către sihastrul Atanasie împreună cu șapte ucenici de-ai săi. Vremurile grele care au urmat au dus la ruinarea bisericii și de aceea, în 1734, episcopul Ghedeon al Romanului a ridicat o nouă biserică, din piatră, pe locul celei vechi. Edificiul este construit în stil clasic moldovenesc.

Istoria zbuciumată a acestor locuri a influențat și dezvoltarea mănăstirii, care a avut mult de suferit în decursul vremurilor. După distrugerile din anul 1821, când a fost incendiată de turci, a fost refăcută în 1824, cu sprijinul mitropolitului Veniamin Costachi. Mănăstirea a atras vizitatori din toată România ce veneau la părintele arhimandrit Cleopa, care a fost unul dintre cei mai apreciați preoți la acea vreme. El a murit în anul 1998, în urma sa rămânând 16 volume de învățături într-o colecție intitulată Ne vorbește părintele Cleopa. La mănăstirea Sihăstria se vizitează cimitirul mănăstirii, și schitul Sfântul Cleopa. Vizitatorii pot rămâne peste noapte în sala de dormit, iar masa o pot servi din sala meselor. Cei care doresc se pot spovedi la un preot din apropierea clopotniței.

Fotogalerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Mănăstirea Sihăstria. Contact, accesat în  

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Mînăstirea Sihăstria, Ioanichie Bălan, Editura Editată de Mitropolia Moldovei și Sucevei, 1986
  • Josanu Vitalie, Asaăvoaie Costică, Niță Cosmin, Grămada Ion, Rezultate preliminare ale cercetărilor arheologice de la Mănăstirea Sihastria, în Buletin informativ al Simpozionului Național „Rolul Mănăstirii Secu în viața religioasă a Țării Moldovei”, Piatra Neamț, 2019

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Video