Muselină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Muselina este o tesatura subtire, transparent, originar din Mosul (Irak). Acest termen este, de asemenea, utilizat în bucătărie, prin extensie, referindu-se la un sos de cartofi, ciocolata sau cu alte ingrediente, sa transformat într-un foarte fin piure.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Din India a apărut în Europa în secolul al treisprezecelea, mai întâi în mătase și mai târziu in bumbac . În ciuda interdicțiilor de import și a facilitățiilor acordate industriei de profil, va fi necesar să se aștepte până în secolul al XIX-lea pentru ca procesul de muselină să se dezvolte în Europa.

Moda rochiilor de muselină, a creat noi locuri de muncă , dezvoltand o nouă industrie.Tesatura de muselină este subțire, clara, cu o fluuiditate aparte. Textura ei este cuprinsa din fire fine, răsucite, nu prea groase, folosind bumbac, mătase, lână, fire de viscoză sau sintetice. Acesta este în general utilizat pentru costume de teatru și pentru a decora ferestrele. O perioada muselina a fost la mare cautare, salurile din muselina faceau deliciul doamnelor... pana si in bucatarie -pentru producerea unor gemuri- se foloseste o bucata de material impotriva impuritatilor. Lumina si sunet,materialul este folosit de obicei pentru a face costumele de balet, fuste de balet pentru dansatoare, fie scurte sau lungi.