Moscheea Sultan Mihrimah (Uksudar)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Moscheea Uksuder
Mihrimah Sultan Mosque.jpg
Moscheea Uksuder
General
Localizare: Turcia Istanbul, Turcia
Regiune: Marmara
Fondator: Mihrimah
Perioadă construcție: 1546-1548
Detalii arhitecturale
Arhitecți: Mimar Sinan
Stil arhitectural: islamic, clasic otoman
Număr miniarete: 2

Moscheea Sultan Mihrimah din cartierul Asiatic Üksüdar (Mihrimah Sultan Camîi, sau Iskeke Camîi) A fost prima ctitorie a prințesei Mihrimah, fiica cea mai iubită a sultanului Soliman I-ul Magnificul și soția Marelui Vizir Rüstem Pașa. Numele prințesei, Mihr-i-Mah, semnifică Soare și Lună. Edificiul s-a ridicat pe țărmul asiatic în fața Constantinopolului, acolo unde locuirea turcă s-a înfiripat mai târziu. Astăzi se află în centrul istoric al marelui cartier Üksüdar. Ocupă o poziție spectaculară și este un monument dintre cele mai celebre ale cartierelor asiatice, luându-și numele de la debarcaderul pentru traversări, aflat în imediata apropiere.

Aceasta a fost prima dintre cele două moschei construite de Mihrimah (cealălaltă aflându-se în partea de apus a Constantinopolului, lângă zidurile de apărare bizantine, spre sud de Poarta Adrianopol).

Ea a fost realizată, ca un complex, între anii 1546-1548, de către marele arhitect clasic otoman, Sinan (Mimar). Este o structură masivă pe o platformă înălțată, cu acces la strada principală și deși este una dintre primele lucrări ale arhitectului, demonstrează deja multe din caracteristicile stilului consacrat de Sinan la maturitate. Edificiu spațios, cu bolți înalte la subsol, două minarete subțiri și avântate, o cupolă centrală amplă deasupra sălii de rugăciune, flancată de trei semi-cupole ce se termină în trei exedre și un vast portic dublu.