Moodle

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Moodle

Captură de ecran cu Moodle în Firefox
Autor inițialMartin Dougiamas  Modificați la Wikidata
DezvoltatorMartin Dougiamas
Ultima versiune4.3.2 (22 Decembrie 2023[1])
Repogit.in.moodle.com/moodle/moodle.git Modificați la Wikidata
Scris înPHP[2]  Modificați la Wikidata
Sistem de operareCross-platform
Disponibil înmai multe limbi[*]
limba afrikaans
limba arabă
Limba aragoneză
limba armeană
Limba asturiană
limba azeră
limba bască
limba belarusă
limba bengaleză
limba bosniacă
limba bulgară
limba birmană
limba catalană
Simplified Chinese[*][[Simplified Chinese (written Chinese language using simplified set of Chinese characters, used in People's Republic of China, Singapore, Malaysia)|​]]
Classical Chinese[*][[Classical Chinese (limba)|​]]
limba croată
limba cehă
Limba daneză
limba neerlandeză
Limba bhutaneză
limba engleză
Esperanto
limba estonă
limba finlandeză
limba franceză
limba galiciană
limba germană
limba greacă
limba ebraică
limba maghiară
Limba islandeză
Limba indoneziană
limba italiană
limba japoneză
limba khmeră
limba coreeană
limba kurdă
Limba laoțiană
limba letonă
limba lituaniană
Limba macedoneană
limba maori
limba mongolă
limba norvegiană
limba occitană
limba persană
limba poloneză
limba portugheză braziliană
limba portugheză
limba română
limba rusă
limba sârbă
limba slovacă
Limba singaleză
limba slovenă
limba spaniolă
limba suedeză
limba tagalog
limba tadjikă
limba telugu
limba turcă
limba ucraineană
limba urdu
limba uzbecă
limba vietnameză
limba galeză  Modificați la Wikidata
Disponibil în română Da
TipSistem de gestionarea cursurilor
LicențăGNU Lesser General Public License
GNU General Public License
Prezență online
http://www.moodle.org/

Moodle (abrevierea de la englezescul Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) este un software liber și Open source de învățare, cunoscut de asemenea și ca un Sistem de Management al Cursului, Sistem de Management al Învățării sau ca un Spațiu de Învățare Virtual. Din octombrie 2010 are o bază de 49953 utilizatori înregistrați și site-uri verificate și servește 37 de milioane de utilizatori în 3,7 milioane de cursuri.[3]

Moodle este o platformă de învățare (e-learning) dezvoltată inițial de Martin Dougiamas pentru a ajuta profesorii să creeze cursuri online care să fie focusate pe interacțiune și construirea colaborativă a conținutului educațional, care este în continuă dezvoltare.

Proiectul Moodle comprimă câteva elemente distincte dar care se află într-o legătură, precum:

  • Software-ul Moodle.
  • Moodle Pty Ltd (cunoscută de asemenea și ca Sediul Moodle sau Trustul Moodle, cu sediul în Perth, Australia de Vest), o companie Australiană care efectuează majoritatea dezvoltării nucleului platformei Moodle.
  • Comunitatea Moodle, o rețea liberă cu peste un milion de utilizatori înregistrați care interacționează prin intermediul comunității site-ului Moodle pentru a împărtăși idei, coduri, informații și suport gratuit. Această comunitate include de asemenea un număr mare de dezvoltatori, care datorită licenței de tip open source (sursă deschisă) și designului modular, pot să creeze module suplimentare și funcționalități. Asta a permis ca Moodle să devină un adevărat proiect global de colaborare în domeniul de aplicare.
  • Rețeaua partenerilor Moodle, care formează partea comercială al mediului Moodle și care asigură cea mai mare parte din bani pentru finanțarea Moodle Pty Ltd.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Moodle are mai multe caracteristici considerate tipice pentru o platformă educațională plus ceva inovații originale (cum ar fi sistemul său de filtrare). Moodle este foarte asemănător cu un sistem de management al învățării. Moodle poate fi utilizat în multe tipuri de medii ca de exemplu: în mediul educațional, pentru formare și dezvoltare, în mediul afacerilor.

Dezvoltatorii pot extinde construcția modulară al platformei Moodle prin crearea de noi plugin-uri care au funcții specifice. Infrastructura Moodle suportă multe tipuri de plugin-uri:

  • activități (inclusiv jocuri de cuvinte și de numere)
  • tipuri de resurse
  • tipuri de întrebări (cu răspunsuri multiple, adevărat sau fals, „completați spațiul liber”)
  • teme grafice
  • metode de autentificare (poate solicita nume de utilizator și parolă de acces)
  • metode de înscriere
  • filtre de conținut

Multe plugin-uri ale terțelor sunt disponibile gratuit și se folosesc de această infrastructură..[4]

Utilizatorii Moodle pot folosi PHP pentru a dezvolta și contribui module noi. Platforma Moodle a fost dezvoltată de programatorii open-source. Ei au contribuit la dezvoltarea rapidă și la rezolvarea problemelor neprevăzute.[5]

În mod implicit Moodle include librăria TCPDF, care permite generarea de PDF-uri.

Punerea în funcțiune[modificare | modificare sursă]

Utilizatorii pot instala Moodle pornind de la codul sursă, dar acest lucru necesită mai multă competență tehnică decât alte metode automate cum ar fi instalarea dintr-un pachet Debian, folosirea unui appliance TurnKey Moodle gata de utilizare[6], sau folosind instalatorul Bitnami.

Unii furmizori de găzduire web gratuită pentru Moodle permit profesorilor să creeze cursuri online bazate pe Moodle fără a avea cunoștințe de instalare sau de utilizare a serverelor. Unii furnizorii de găzduire plătită pentru Moodle oferă servicii cu valoare adăugată precum personalizarea și dezvoltarea conținutului.

Interoperabilitate[modificare | modificare sursă]

Moodle rulează fără modificări în Unix, Linux, FreeBSD, Windows, Mac OS X, NetWare și orice alt sistem care suportă PHP și o bază de date.

Informațiile merg într-o singură bază de date. Versiunea Moodle 1.6 putea utiliza MySQL sau PostgreSQL. Versiunea 1.7, realizată în noiembrie 2006, folosește pe deplin abstracția de la baza de date, astfel instalatorul poate alege una dintre multele tipuri de serverele de baze de date cum ar fi Oracle și Microsoft SQL Server.

Sistemul e-learning poate avea multe dimensiuni de interoperabilitate. Caracteristicile de interoperabilitate al Moodle includ:

  • autentificare, folosind LDAP, Shibboleth, sau alte metode standard (ex. IMAP)
  • înscriere, folosind IMS Enterprise, printre alte metode standard sau prin interacțiunea directă cu o bază de date externă.
  • chestionare sau întrebări quiz, importul/exportul într-un număr de formate: GIFT (formatul propriu Moodle), IMS QTI, XML sau XHTML. Moodle permite *diferite feluri de întrebări: calcule, descrieri, eseuri, potriviri, răspunsuri încorporate, alegeri multiple, răspunsuri scurte, răspunsuri numerice, potrivire de răspunsuri scurte așezate la întâmplare, adevărat/fals.
  • resurse, folosind împachetarea de conținut IMS, SCORM, AICC (CBT), LAMS.
  • integrare, cu alte sisteme de administrare a conținutului ca și Drupal sau Postnuke.
  • sindicalizare, folosind RSS sau agregatorul Atom - feed-urile externe pot fi afișate în cursuri, pe forumuri, bloguri, etc.

Moodle, de asemenea are funcționalități de importare din alte sisteme specifice, cum ar fi importarea chestionarelor sau a întregilor cursuri din sistemele Blackboard sau WebCT. Cu toate acestea, aceste funcționalități nu sunt perfecte.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Originea[modificare | modificare sursă]

Martin Dougiamas, care are studii superioare în informatică și educație, a scris prima versiune Moodle. Dougiamas a început să examineze în timpul doctoratului utilizarea aplicațiilor open-source pentru a suporta o epistemologie constructivistă și socială a predării și a învățării în cadrul comunităților online. Deși este dificil de arătat exact cum constructivismul social face Moodle-ul diferit de alte platforme e-learning, acesta a fost citat ca un factor important de către utilizatorii Moodle. Alți utilizatorii Moodle cum ar fi Open University din Marea Britanie, au arătat că Sistemele de Gestionare a Învățării pot fi văzute ca fiind ”relativ neutre din punct de vedere pedagogic”.[7]

Abordări pedagogice[modificare | modificare sursă]

Filosofia declarată a sistemului Moodle[8] include un constructivism și o abordare social constructivistă în ceea ce privește educația, subliniind că cei care învață (și nu doar profesorii) pot contribui la o experiență educațională.

Originea numelui[modificare | modificare sursă]

Acronimul Moodle vine din englezescul Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment ceea ce înseamnă ”mediu de învățare modular, orientat pe obiect și dinamic” (în primii ani ”M” provenea de la ”Martin” de la numele Martin Dougiamas). În afara faptului că este un acronim, numele a fost ales și din cauza definiției dată de dicționar cuvântului Moodle[9], și pentru a corespunde unui nume de domeniu disponibil.[10]

”Moodle” este o marcă înregistrată Martin Dougiamas în multe țări de pe glob. Doar partenerii Moodle pot folosi legal marca pentru a face publicitate oricăror servicii legate de Moodle, cum ar fi găzduire, personalizare, formare, etc.

Statisticile și cota de piață Moodle[modificare | modificare sursă]

  • În 5 octombrie 2010 Moodle a avut o bază de date de 49.952 site-uri înregistrate cu 36.920.681 de utilizatori și 3.732.772 de cursuri în 210 țări, tradus în mai mult de 75 de limbi.[11]
  • Site-ul cu cei mai mulți utilizatori, moodle.org , cuprinde 63 de cursuri și 838.109 utilizatori. În urma unei investiții de 5 milioane de lire în 2005, Open University din Marea Britanie a devenit al doilea cel mai mare utilizator Moodle, cu 607.536 utilizatori înregistrați și 4.731 cursuri. O listă cuprinzătoare cu topul primelor 10 site-uri Moodle (de cursuri și de utilizatori) este menținută pe moodle.org.[12]
  • În Pakistan, Departamentul de Matematică al LUMS utilizează Moodle.
  • În Emiratele Arabe Unite, Universitatea de Științe și Tehnologie Ajman (AUST) a adoptat Moodle în 2007. AUST este unul dintre primele și unul dintre cei mai mari utilizatori Moodle din Emiratele Arabe Unite, servind mai mult de 5.000 de utilizatori la aproximativ 500 de cursuri. Planul pentru viitor este de a servi 10.000 de utilizatori și aproximativ 1.000 de cursuri până la sfârșitul anului 2011.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Moodle a continuat să evolueze din 1999 (din 2001 cu arhitectura curentă). Versiunea curentă este 2.0 și a fost lansată în noiembrie 2010. A fost tradusă în 82 de limbi. În varianta 1.5 au fost făcute îmbunătățiri majore în ceea ce privește accesibilitatea și flexibilitatea afișării.

Fără a trebui să cumpere licență, o instituție poate adăuga oricâte servere Moodle are nevoie. Open University din Marea Britanie lucrează în prezent la o instalare Moodle pentru cei 200.000 de utilizatori înscriși.

Dezvoltarea Moodle continuă ca un proiect de software liber, gratuit și open-source, sprijinit de un grup de programatori și de o comunitate internațională de utilizatori, bazându-se pe contribuțiile postate online pe site-ul comunitar Moodle, care încurajează dezbaterea și invită la critică.

Utilizatori pot distribui și modifica soft-ul, sub termenii Licenței Publice Generale GNU (GNU General Public Licence), versiunea 2 sau orice altă versiune mai nouă.

Certificare[modificare | modificare sursă]

Din 2006 există o certificare oficială disponibilă pentru profesori pentru a folosi Moodle. Numit inițial Certificatul Profesorului Moodle (în engleză Moodle Teacher Certificate – MTC) a fost redenumit în 2008 ca Certificatul pentru Creatorul de Curs Moodle (în engleză Moodle Course Creator Certificate- MCCC)

MCCC este disponibil doar pentru partenerii Moodle, prin Centrul de Certificare de Servicii (în engleză Central Certification Service). MCCC pentru versiunea Moodle 2.0 o să fie disponibil începând cu prima parte a anului 2011.

În prezent sunt în desfășurare discuții referitoare la Certificatul Oficial de Administratori Moodle (în engleză Moodle Administrators Certificate).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Download standard packages”. Moodle.org. 
  2. ^ The moodle Open Source Project on Open Hub: Languages Page (în engleză), Open Hub, accesat în  
  3. ^ „Moodle stats page”. Moodle.org. 
  4. ^ „Modules and Plugins”. Moodle.org. 
  5. ^ „About Moodle”. Moodle.org Documentation. 
  6. ^ „Moodle Appliance”. TurnKey Linux Virtual Appliance Library. 
  7. ^ Sclater, Neil (). „A Large-scale Open Source eLearning Systems at the Open University”. Educase. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Moodle Philosophy
  9. ^ „Moodle definition”. All Words. 
  10. ^ „The chicken or the egg”. Moodle.org Lounge. 
  11. ^ Current Moodle Statistics
  12. ^ Moodle Statistics
  13. ^ Campus Virtual de la Facultad de Filosofía y Letras
  14. ^ Campus Virtual de la Facultad de Ingeniería
  15. ^ UNC FaMAF Moodle
  16. ^ „UNSA EXA Moodle”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ „UDESA Moodle”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ Government of South Australia
  19. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ „RGU Campus Moodle”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ City University Moodle
  22. ^ Kent Moodle
  23. ^ Exeter Learning Environment (ELE) Project[nefuncțională]
  24. ^ GROK Knowledge Base
  25. ^ UQUAM Portail Moodle
  26. ^ „Platforma de E-learning a departamentului de Jurnalism, UBB”. Arhivat din original la . Accesat în . 


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Moodle