Monte Solaro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Monte Solaro

Muntele Solaro deasupra portului Marina Grande
Altitudine589 m
Localizareinsula Capri (Campania, Italia)
Coordonate40°32′40″N 14°13′26″E ({{PAGENAME}}) / 40.54444°N 14.22389°E
Localizare pe hartă
Monte Solaro se află în Italia3
Monte Solaro
Monte Solaro
Monte Solaro pe harta Italiei
Vedere de pe Monte Solaro către stâncile Faraglioni

Monte Solaro este un munte de pe insula Capri (regiunea Campania, Italia). Vârful său, cu o altitudine de 589 m, este cel mai înalt punct de pe insulă.[1]

Statuia împăratului Augustus

Muntele este format din pante dolomitice abrupte, care creează un spațiu de netrecut între latura estică și cea vestică a insulei.[2] La poalele muntelui se află portul Marina Grande.

Monte Solaro a devenit popular printre pictori datorită "poziției sale romantice, oferind priveliști largi și frumoase către partea de NV a Mării Tireniene și către Golful Napoli".[3][4] Acolo se află "Fortino di Bruto", un fort care a fost utilizat în luptele dintre Marea Britanie și Franța de la începutul secolului al XIX-lea.[5] În vârful muntelui se află o statuie a împăratului Augustus care a fost primul ce a debarcat pe insulă.

Geologie și topografie[modificare | modificare sursă]

Monte Solaro (Muntele Solaro) este format din aceleași roci calcaroase ca și întreaga insulă.

Floră și faună[modificare | modificare sursă]

Floră[modificare | modificare sursă]

Monte Solaro este un spațiu unde cresc peste 900 de specii de vegetație. La altitudini mai mari se pot găsi acant, arbutus, iarbă neagră, ienupăr, mătură verde, ilex, mastic mediteraneean, litosperme, mirt și arbuști din specia Smilacaceae. La altitudini mai mici se pot găsi lauri, trandafiri de stâncă, căpșuni, arbuști de dafin, Pistacia lentiscus (Mastic), mirt, narcise, orhidee, pini și Lithodora Rosmarinifolia.

Faună[modificare | modificare sursă]

Muntele este vizitat, de asemenea, de multe specii de păsări, inclusiv șoimi călători.

Drumeții[modificare | modificare sursă]

Vârful este accesibil pentru drumeție fără prea mari dificultăți fie pe drumul Il Passetiello, fie pe un drum care pornește din Viale Axel Munthe. Ambele trasee sunt potrivite pentru pietonii cu o condiție fizică decentă. Printre obiectivele turistice notabile se află fosta mănăstire Eremo di Santa Maria a Cetrella pentru arhitectura sa, și ruinele lui Fortino di Bruto, un fort militar construit în timpul Războaielor Napoleoniene.

Din partea de sus a muntelui se pot vedea atât golful Napoli, cât și golful Salerno.

Climă[modificare | modificare sursă]

Monte Solaro are un climat tipic mediteraneean, cu ierni mai reci din cauza altitudinii sale ridicate.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Valdes, Giuliano; Fabbri, Patrizia; Lewis, Rhiannon (mai 2009). Capri. Casa Editrice Bonechi. p. 5. ISBN 978-88-476-0785-9. Accesat în . 
  2. ^ Maiuri, Amedeo (). Capri: its history and its monuments. Istituto Poligrafico dello Stato, Libreria dello Stato. p. 15. Accesat în . 
  3. ^ as), Antoine Claude Pasquin Valery (known (). Historical, Literary, and Artistic Travels in Italy: A Complete and Methodical Guide for Travellers and Artists. Baudry. p. 486. Accesat în . 
  4. ^ Royal Geographical Society (Great Britain) (). A Gazetteer of the World: Or, Dictionary of Geographical Knowledge, Compiled from the Most Recent Authorities, and Forming a Complete Body of Modern Geography -- Physical, Political, Statistical, Historical, and Ethnographical. A. Fullarton. p. 240. Accesat în . 
  5. ^ „Mount Solaro - Cetrella”. Capri.net. Accesat în .