Molidul de rezonanță din Pădurea Lăpușna

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Molidul de rezonanță din Pădurea Lăpușna
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Molidul de rezonanță din Pădurea Lăpușna
Harta locului unde se află Molidul de rezonanță din Pădurea Lăpușna
Localizarea rezervaiei pe harta țării
Poziția Județul Mureș
 România
Cel mai apropiat orașToplița
Lăpușna (sat)
Coordonate46°49′37″N 25°16′45″E () / 46.82694°N 25.27917°E[1]
Suprafață77,80 ha
Înființare2000

Molidul de rezonanță din Pădurea Lăpușna este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV IUCN (rezervație naturală de tip forestier), situată în estul Transilvaniei, pe teritoriul județului Mureș[2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în extremitatea estică a județului Mureș în Munții Gurghiu (aproape de limita teritorială cu județul Harghita), pe teritoriul administrativ al comunei Ibăneștii, satul Lăpușna.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 77,80 hectare.

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Călimani - Gurghiu[4] și reprezintă un areal împădurit cu specii forestiere de molid (Picea abies) cu o vârstă de peste 170 de ani (90%) și fag (Fagus sylvatica 10%).

Fauna rezervației este una bogată și variată în specii de mamifere și păsări; dintre care unele protejate prin Directiva Consiliului European (anexa I-a) 92/43/CE (privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică)[5] sau aflate pe lista roșie a IUCN; astfel: urs brun (Ursus arctos)[6], cerb (Cervus elaphus), căprioară (Capreolus capreolus), lup cenușiu (Canis lupus)[7], vulpe roșie (Vulpes vulpes), râs eurasiatic (Lynx lynx)[8], pisică sălbatică (Felis silvestris)[9], jder de copac (Martes martes)[10] sau cocoș de munte (Tetrao urogallus)[11].

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]