Moșna, Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Moșna
—  Sat  —
Vedere panoramică asupra satului
Vedere panoramică asupra satului
Moșna se află în Romania
{{{alt}}}
Moșna
Localizarea satului pe harta țării
Coordonate: Coordonate: 46°55′18″N 27°57′31″E / 46.92167°N 27.95861°E / 46.92167; 27.9586146°55′18″N 27°57′31″E / 46.92167°N 27.95861°E / 46.92167; 27.95861

Țară  România
Județ Actual Iasi county CoA.svg Iași
Comună Moșna

Suprafață
 - Total 28,31  km²

Populație (2007)
 - Total 1,973 locuitori

Fus orar EET (UTC+2)
 - Ora de vară (DST) EEST (UTC+3)
Cod poștal 707340
Prefix telefonic +40 x23[1]

Moșna este un sat în sud-estul județului Iași, Moldova, România. Este reședința comunei Moșna.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Satul Moșna este o așezare datând de pe vremea neoliticului. Aici se gasesc rămășițele unei asezari fortificate traco-getice la punctul Cetațuia (monument istoric - sec. IV-II iHr.) și urme de lucrări cucuteniene.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Etimologia numelui localității nu a fost bine stabilită, principalele variante propuse fiind cuvintele „moșnean”, cu sensul de țăran liber, întrucât pe raza localității nu a existat niciodată vreo moșie boierească, și cuvântul „punga” de proveniență slavă, care ar fi explicat prin forma relativ circulară și colinară a localității.

Distribuția suprafeței[modificare | modificare sursă]

Suprafața cultivabila este de aprox. 1000 hectare. 40% din teritoriul comunei este pădure, aici situându-se și dealul Moșnei, care face parte din ansamblul Codrii Iașilor, cu punctul culminant numit "Movila Cetățuii". Defrișările în zonă sunt foarte mici, ele rezultând mai mult de pe urma operației de rărire a arborilor, efectuate de direcția silvică Răducăneni și mai puțin de pe urma defrișărilor propriu-zise, acestea având, preponderent, caracter ilegal. Cu atât mai mult cu cât în unele locuri, ca în apropierea unei pietrării datând de pe vremea dacică, se plantează puieți (în special salcâm) de către locuitori. Perimetrul silvic este de aproximativ 970 ha.

Rețea hidrografică[modificare | modificare sursă]

Rețeaua hidrografică este reprezentată de râul Moșna, care izvorăște din nordul comunei, și de afluentul său, râul Moșnișoara, acesta izvorând din padurea Unsu, precum și mulți alți afluenți, majoritatea izvorând din pădurile dealului Moșna.

Economie[modificare | modificare sursă]

Economia Moșnei are un caracter preponderent agricol. Până în anul 1989 volumul activității economice se realiza în proporție de 36,7% în agricultură, 13,7% in industrie iar restul in sfera serviciilor[2].Volumul activității economice după anul 1990 a scăzut, crescând ponderea producției agricole.În prezent în comună își au sediul mai multe IMM-uri, concetrate pe sectorul comercial și de transport, activitatea comercială în comună fiind înfloritoare.

Agricultură[modificare | modificare sursă]

În Moșna întâlnim suprafețe mari cu vii(16,1% din terenul agricol), livezi(6,60% din terenul agricol).Structura culturilor de câmp e relativ dezechilibrată, remarcându-se porumbul(52,8%), și culturile păioase(28,8%).Pajiștile și fânețele sunt relativ rare, potențialul productiv al solului zonei fiind moderat, fiind reprezentate mai ales prin izlazul Vlășcuța și prin izlazul Recea, ultimul fiind cel mai mare izlaz de pe teritoriul comunei, dar fiind și afectat însă de transformarea sa în sol agricol.

Pomicultură[modificare | modificare sursă]

Satul este amplasat în bazinul pomicol Iași-Răducăneni, principala specie pomicolă fiind gutuiul, în special cu specia autohtonă gutui de Moșna. Pe lângă gutui se mai cultivă pruni(38,4%), cireși și vișini(22,5%).

Faună[modificare | modificare sursă]

Regiunea Moșnei se caracterizează printr-o faună caracteristică câmpiilor și pădurilor de foioase. Cele mai întâlnite specii fiind:

Floră[modificare | modificare sursă]

Puieţi de salcâm plantaţi de locuitori lângă o carieră de piatră.

Flora Moșnei este caracteristică câmpiilor și pădurilor de foioase. Cele mai numeroase specii sunt:

Infrastructură[modificare | modificare sursă]

Infrastructura rutieră este reprezentată de DJ 244F si DC 67. Transportul este asigurat de mai multe firme din zonă, precum și de cursele Iași-Cozmești și retur.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ x indică operatorul telefonic; 2 pentru Romtelecom; 3 pentru alți operatori de telefonie fixă
  2. ^ [1] Evenimentul.ro

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Galerie foto[modificare | modificare sursă]

Vedera panoramică asupra Dealului Moșna
Vedera panoramică asupra Dealului Moșna