Mitropolia Ortodoxă de Milano și Aquileia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Patriarhia de Moscova, Biserica Rusă în exil (din mai 2007 recunoscuta canonic), Patriarhia Romana, Biserica Ortodoxa Autocefala din Polonia, Biserica Ortodoxa Sârbă, Biserica Ortodoxă din America - OCA, Patriarhia de Constantinopol

Recunoașterea Mitropoliei de Aquileia din partea Bisericilor Ortodoxe oficiale și canonice prin “acceptare” a clerului - Arhierei și Preoți[modificare | modificare sursă]

Biserica noastră a început ca o mișcare de pastrare a traditiei ortodoxe in ani 1920, în perioada în care ortodoxia greacă se afla în criză pentru introducerea modernismului în viața Bisericii, în special atunci când, în 1923, Patriarhul Meletios a introdus calendarul Gregorian in Biserica Greca, fără consultarea clerului și a oamenilor . Un milion de credinciosi, cea mai mare parte a clerului și multe mănăstiri s-au alăturat acestei mișcări de rezistență împotriva tuturor formelor de modernism si a calendarului nou.

Propunem urmărirea succesiunii cronologică, a mai multor evenimente semnificative în istoria Mitropoliei de Aquileia[modificare | modificare sursă]

In anul 1935 trei episcopii ai Bisericii Ortodoxe din Grecia intra în miscarea traditionala , Metropolitii Germanos de Dimetrias, Crisostomos de Zakintos și Crisostomos de Florina (ales mai târziu arhiepiscop al Bisericii). Biserica se confruntă cu prima schisma, al Metropolitului Matei. Pentru două decenii Biserica este persecutata de către autoritățile Elene, la instigarea Bisericii de Stat. Primul primat Crisostomos de Florina moare, lăsând in urma sa o puternica Bisericii cu circa 800.000 - 1.000.000 credincioși și sute de preoti monahi si monahii. Absența unui episcopat împinge reprezentanții clerului sa ceara ajutorul altor Biserici Ortodoxe pentru hirotonirea episcopilor, esențiali pentru viața și viitorul Bisericii. Arhiepiscopul de Chicago al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granitilor Rusiei (R.O.C.O.R), Vladyka Serafim Ivanov, si Arhiepiscopul roman Teofil Ionescu, si el apartenent la Sinodul rus în exil, acum recunoscut ca fiind canonic, hirotonesc ca episcop, în conformitate cu Canoanele Apostolice, pe Arhimandritul grec Akakios in data de 19 Decembrie, de sărbătoare a Sfântului Ierarh Nicolae. Leonti Filipovitch, Arhiepiscopul de Chile, al ,Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granitilor Rusiei (R.O.C.O.R) care provenea din vestita manastire ucraineană Pociaev, hirotonit ca episcop de Zitomir în 1941 în Biserica ortodoxa Rusa (Patriarhia Moscovei) , a hirotonit , împreună cu episcopul grec Akakios alti episcopi, printre care, pe Mitropolitul Avxentios , un nume mare al Ortodoxiei din Grecia atat pentru vechi calendaristi , dar mai ales pentru Biserica de Stat, care în 1963 a devenit cel de-al treilea primat al Bisericii Ortodoxe Grecesti a vechiului Calendar.Acesta moare în 1994 la Athena.

Ambi episcopi, Arhiepiscopul Leontij Filipovitch și P.F. Sa Avxentios deven personaje de mare importanță istorică pentru Biserica Greca Traditionala. Biserica Rusă în exil, prin hirotonia episcopilor greci , pentru Biserica paleoimerologhita devine o a doua mama . Fără de ea Biserica greca nu ar fi avut un viitor. Biserica Rusă în exil la sfârșitul misiunii sale de renaștere a Bisericii Grecesti instituie o comuniune euharistică între Biserica Rusă în exil și Biserica Greco-Veterocalendarista - Biserica Greca-Tradiționala. De asemenea, Biserica Rusă recunoaște „expressis verbis” tainele sacramentale ale Bisericii sora din Grecia, de asemenea, (de subliniat ) recunoaste validitatea episcopilor făcuti în 1960 și 1962 . Metropolia de Milano si Aquileia este în posesia acestui document, autentificat de către Secretarul Sinodului rus IPS Hilarion azi primat al Bisericii Ruse din Diaspora și în comuniune cu Patriarhia Moscovei. De subliniat este faptul că guvernul grec, recunoaste Tainele Bisericii Greca Tradiționala: sacramentele sale de botez și de căsătorie sunt înregistrate oficial de către statul Elen.

Pe 19 mai, IPS Avxentios I, Arhiepiscop al Bisericii Greco- tradiționale au hirotonit în numele Sfântului Sinod, împreună cu IPS Gérondios de Pireu , Callistos de Corint și IPS Antonios de Attiki pe primul episcop Vladyka Gabriel, episcop de Portugalia și Spania, care mai târziu va fi primul Arhiepiscop si Mitropolit de Portugalia, Spania și Europa de Vest. Aceasta data reprezinta infiintarea Mitropoliei Occidentale. Este la fel de important si pentru Biserica Greca: in 17 martie 1978 , IPS Avxentios, în numele Sfântului Sinod, împreună cu IPS Gabriel de Portugalia, Maxim de Kefalonia, Gherasim de Boitias și Kallinicos,hirotonesc pe Arhimandritul Iacobos episcop de Coimbra în Portugalia.

Sfântul Sinod al Bisericii deleaga pe IPS Gabriel de Lisabona și Ps Tiago de Coimbra pentru a hirotonii episcop de Milano pe Arhimandritul si Exarhul Patriarhiei Moscovei pe Italia, Evloghios in 9 septembrie 1984 și pe Grigore Episcop din Torino in 22 septembrie. Din acest an , Mitropolia Ortodoxa de Occident are patru episcopii occidentali . In 27 septembrie zi istorică pentru Mitropolia nostra, IPS Avxentios I , în numele Sfântului Sinod, dă Tomos de autonomie al Mitropoliei de Occident acordând o deplină independență și dreptul de a avea propriul Sinod. IPS Gabriel devenid primul Arhiepiscop Primat al Mitropoliei Ortodoxe din Occident. Desi, ulterior, apar schisme tradiționale în Biserica greacă, aceasta ramane ferma pe pozitia sa autentica legata de Biserica mama in linie directă a celor trei primati: Crisostomos , Akakios și Avxentios. Mitropolia noastra este mândra de a fi coborât cu Biserica Greacă si Rusa din Exil care au un incarcatura istorica chiar daca din păcate,au aparut mai tarziu alte separari in biserica greaca de calendar vechi .IPS Gabriel, impreuna cu doi episcopi vicari Iacob de Coimbra si Teodor de Evora, intra in Biserica Polona Autocefala fara a fi rehirotoniti . Biserica Polona, într-o scrisoare adresata Arhiepiscopului Evloghios de Milano, insistă asupra faptului că nici o forma de “re hirotonire” (bez ponownych swiecen biskupich) nu a fost practicata.

Scaun vacant[modificare | modificare sursă]

In 27 septembrie 1990 Sfântul Sinod, se intruneste in sedinta solemna la Manastirea Sfantul Arhanghel Mihail în sudul Franței (Flayosc), Prezenti fiind PS. Gregorio di Torino, Virgil de Paris, Evloghios de Milano și episcopul ales Lazar (Puhalo) de Vancouver (Canada), hirotonit a doua zi (28 septembrie ). A fost ales al de-al doilea Arhiepiscop al Arhiepiscopiei pe Mitropolitul Evloghios de Milano, sub a cărui conducere Mitropolia de AQUILEIA - Milano a inflorit are acum (2015) șase Episcopii , patru in Italia (Milano, Brescia, Como si Ivrea), una in Germania iar alta in Sevillia (Italiaca) Spania.

Recunoasterea sacramentala a altor Biserici Ortodoxe[modificare | modificare sursă]

Moscova: în 1989. Vladimir Sabodan, actualul Metropolit de Kiev, a acceptat în cler, pe când era exarh al Patriarhiei de Moscova în Europa - fără nici o re-hirotonire - de parintele Gerad della Garde și pe diaconul Iosif.

Bucuresti: Exarhul Adrian, acum retras la Paris, a acceptat fără nici o formă re hirotonire pe preoti Nicolae Lacaille și Teodor, ambi hirotoniti de IPS Gabriel . Actualmente si alti preoti hirotoniti de IPS Evloghios au fost acceptati in Patriarhia Romana.

Constantinopol: doi preoți au trecut la Biserica greacă, in baza a cererii incardinare au fost acceptati , evident fără nici o formă de re-hirotionie .

Biserica sârbă: în 1985, diaconul Vasile Manfred Danfeld din Berlin,hirotonit de catre IPS Evloghios, a făcut cererea de trecere sub omoforul Exarhului Lavrentije, astazi Episcop de Sabach, și a fost incardinat fără re-hirotonie .


Biserica din Polonia: au fost acceptati fără rehirotonire Arhiepiscopul Gabriele cu episcopii vicari . Intenția a fost deacord in a accepta ci doi episcopi din Italia, Evloghios din Milano și Grigore din Torino , dar uni episcopi de Sfantul Sinod Polonez se temeau de complicrea relațiilor ecumenice cu Vaticanul prin acceptarea episcopilor din Italia .


Biserica rusă în exil: este clar rol său pozitiv în tot ceea ce a făcut pentru Biserica Greca, prin consacrarea a șase episcopi si a comuniunii sale cu mitropolia noastra pana in anul 2007 cand a fost recunoscuta oficial de Patriarhia Moscovei.

OCA - Biserica Ortodoxă în America: în 2003, ea a acceptat fără a re-hirotonire pe cei doi episcopi, Lazar Puhalo, consacrat în 28 septembrie1990 și Varlaam, consacrat în 1994 de către IPS Evloghios. Site-ul Web al Bisericii americane sunt enumerati episcopii lor , cu datele lor de la hirotonirea lor de catre IPS Evloghios (1990 și 1994) în timp ce ei au fost incardinati in anul 2003.

Biserca Ortodoxă Greacă de calendar vechi a fost fondată în aceiași periodă cu Biserica Ortodoxă Rusă din afara granițelor Rusiei, însă din motivații diverse. Biserica Ortodoxă Rusă din afara granițelor Rusiei nu voia unirea cu Moscova în 1921, deoarece poporul Pravoslavic din occident nu avea nici un interes de a se uni cu Patriahatul de Moscova, complet controlat de autoritățile Sovietice comuniste din acea perioadă. Biserica Greacă de calendar vechi, s-a separat de Biserica Ortodoxă oficial în 1923 acuzând Ierarhia Bisericii de inflentă catolică, de modernismul și secularizarea bisericii de care Patriarhul Meletios al Constantinopolului. În 1935 trei Episcopi ai Bisericii Ortodoxe din Grecia, s-au alaturat mișcării vechi calendaristice, aducând cu ei și Succesiunea Apostolică (Canonică). Guvernul Grec a recunoscut din totdeauna vechii calendariști ca și Biserica autentică ortodoxă. În 1955 dupa moartea primului Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe, Sf. Mitropolit Hrisostom de Florina (Grecia), trei Episcopi ai Bisericii Ortodoxe din afara Granițiilor Rusiei, au consacrat în 1960-1962 diverși episcopi greci, cum ar fi Mitropolitul Acachios, al doi-lea Primat al B.O.G și Arhiepiscopul Avxentios al treilea primat din 1963 până în 1984.

În 1969 Sinodul Bisericii Rusești din afara granițelor Rusiei a scris o scrisoare oficială Beatitudinii Sale Avxentios recunoscând Sfintele Taine din trecut și prezent ale Bisericii Grecești de calendar vechi, creând în același timp comuniunea între cele două biserici. În 1978 Sfântul Sinod Grec a fondat Mitropolia de Europa și America, care în prezent are 7 Eparhii. Este important de subliniat că originea Apostolică a Bisericii Ortodoxe de Tradiționale din Grecia, cât și ale Mitropoliei din Europa Occidentală (numită de Milano si Aquileia), este rezultatul istoric de consacrări din 1960 -1962 de Episcopii Ortodocși Ruși. Din păcate mai târziu s-au creat câteva schisme în Biserica Greacă rezultând totodata pierderea originii Succesiunii Apostolice a "noilor sinoade schismatice".

În 1984 Mitropolia din Europa Occidentală a primit de la Biserica Ortodoxă Greacă Tomusul de Autonomie[1] cu propriul Sinod sub primul primat Mitropolitul Gabriel de Portugalia. În 1989 Mitropolitul Gabriel intrând în Biserica Ortodoxă Polonă (Patriarhia Moscovei), Arhiepiscopul Evloghios de Milano a fost ales Primat al Mitropoliei Occidentale de Milano si Aquileia. Datorită originii Apolstolice Episcopii și preoții Mitropoliei de Milano și Aquileia, au fost acceptați în demnitatea lor fără să fie rehirotoniți n Bisericiile Ortodoxe oficiale. În 2003 doi episcopi din Canada IPS LAZAR Puhalo și IPS Varlaam [2] hirotoniți de B.Sa Evloghios I[3] în 1990 și 1994 au fost acceptați ca și Episcopi Ortodocși în Biserica Ortodoxă de America ( "Orthodox Church of America", [4]actualmente păstorită de Mitropolitul Herman).[5]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nota di reindirizzamento
  2. ^ OCA - The Holy Synod of Bishops and Episcopacy
  3. ^ orthodoxchristians.eu
  4. ^ The Orthodox Church in America
  5. ^ [1]