Mireșu Mare, Prahova

45°8′6″N 26°22′37″E (Mireșu Mare, Prahova) / 45.13500°N 26.37694°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mireșu Mare
—  sat  —
Mireșu Mare se află în România
Mireșu Mare
Mireșu Mare
Mireșu Mare (România)
Localizarea satului pe harta României
Mireșu Mare se află în Județul Prahova
Mireșu Mare
Mireșu Mare
Mireșu Mare (Județul Prahova)
Localizarea satului pe harta județului Prahova
Coordonate: 45°8′6″N 26°22′37″E ({{PAGENAME}}) / 45.13500°N 26.37694°E

Țară România
Județ Prahova
Comună Sângeru


Altitudine220 m.d.m.

Populație (2021)
 - Total1.406 locuitori

Fus orarEET (+2)
 - Ora de vară (DST)EEST (+3)
Cod poștal107517

Prezență online

Mireșu Mare este un sat în comuna Sângeru din județul Prahova, Muntenia, România.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Așezarea[modificare | modificare sursă]

Localitatea este situată în partea de est a județului Prahova, aproape de limita cu județul Buzău, aflându-se la o distanță de 57 km de municipiul Ploiești și 26 km de orașul Urlați. Satul este desfășurat pe ambele părți ale Pârâul Sărat, la o altitudine de 250–300 m.

Satul Mireșu Mare are o populație de 1634 de locuitori, conform recensământului efectuat în 2002. În localitate funcționează o școală generală cu învâțământ primar pentru clasele 1-8, o grădiniță și un oficiu poștal.

După coordonatele geografice, este situat la intersecția paralelei de 45º89'11" latitudine nordică cu meridianul de 26º19'21" longitudine estică.

Relieful[modificare | modificare sursă]

Cadrul natural, în ansamblu, îl constituie în nord, zona dealurilor subcarpatice cuprinse între râul Buzău și Cricovul Sărat.

Clima[modificare | modificare sursă]

Depresiunea Mireș, condiționează un climat de adăpost cu contraste termice puțin evidente, cu veri călduroase și ierni blânde, cu vânturi locale, canalizate în lungul Cricovului.

Apele[modificare | modificare sursă]

Bogată și bine reprezentată, rețeaua hidrografică este tributară Cricovului Sărat, afluent al Prahovei, vărsându-se în acesta, lângă comuna Adâncata. Izvorăște din vârful Poiana Hoților, din județul Buzău și are o suprafață de 654 km². El erodează puternic malul stâng primind ca afluenți: Salcia, Mireș, Chiojdeanca, Lopatna. În partea de sud-est a satului, în apropiere de satul vecin Mireșu Mic, în punctul „La Sare” este semnalată, din timpuri vechi (evul mediu), prezența unor izvoare sărate, care apar la suprafața solului. Ele erau folosite pentru tratarea afecțiunilor reumatice.

Vegetația[modificare | modificare sursă]

Vegetația este eterogenă. Versanții dealurilor din partea de sud și de vest constituie domeniul pomilor fructiferi și parțial, al viței de vie. Terasele și lunca Cricovului constituie domeniul cerealelor (în special porumbul) și al legumelor: cartoful, sfecla de zahăr, plante furajere.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Cea mai bogată și mai variată este fauna pădurii. Dintre mamifere sunt reprezentate în număr mare: iepurele, veverița, căprioara, vulpea, dihorul, viezurele, mistrețul. Dintre păsări menționăm: cucul, potârnichea, bufnița, ciuful, coțofana etc.

Solul[modificare | modificare sursă]

Tipul de sol zonal caracteristic este solul brun și brun–roșcat de pădure.

Economia[modificare | modificare sursă]

Principala indeletnicire a sătenilor este agricultura prin organizarea gospodăriilor țărănești la nivel individual, pentru aceasta folosindu-se mijloace empirice de lucru (cai și boi pentru arat și prășit) iar pentru celelalte lucrări munca manuală reprezintă ponderea cea mai importantă. În această zonă pamântul nu are calități productive deosebite, drept pentru care și recoltele sunt mici, ceea ce face ca toată producția să fie consumată în totalitate de săteni. Porumbul, cartoful, fasolea reprezintă ponderea culturilor din localitate dar și la nivel mic în gospodării, legume și fructe dar și culturi de viță de vie.

Note[modificare | modificare sursă]