Mircea Grosaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mircea Grosaru
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Buhuși, România Modificați la Wikidata
Decedat (61 de ani) Modificați la Wikidata
Suceava, România Modificați la Wikidata
CopiiAndi-Gabriel Grosaru Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba franceză
limba italiană Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deAndi-Gabriel Grosaru
CircumscripțiaItalienii din România
Legislaturălegislatura 2012–2016[*]
În funcție
 – 
CircumscripțiaItalienii din România
Legislaturălegislatura 2008–2012
În funcție
 – 
CircumscripțiaItalienii din România
Legislaturălegislatura 2004–2008[*]

Partid politicRO.AS.IT.
Alma materUniversitatea din Craiova

Mircea Grosaru (n. , Buhuși, România – d. , Suceava, România) a fost un politician român, avocat și profesor, de etnie italiană, reprezentant al acestei minorități în Parlamentul României în legislaturile 2004-2008 și 2008-2012. A câștigat un proces împotriva României la CEDO pentru neacordarea mandatului de deputat câștigat cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2000 (Decizia C.E.D.O.- Strasbourg, 25.11.2008, Dosarul nr. 78039/2001). A fost căsătorit cu Ioana Grosaru și a avut un fiu, Andi-Gabriel Grosaru.

A fost decorat de către Președintele Republicii Italiene cu Ordinul Steaua Italiei în Rang de Cavaler[1] pentru importantele contribuții cu privire la menținerea, consolidarea și promovarea limbii, culturii și identității minorității italiene în România cât și pentru importante servicii aduse Statului Italian. A primit distincții din partea fostului Președinte a Camerei Deputaților a Republicii Italiene, Gianfranco Fini.

A fost desemnat Ambasador al Păcii de către Universal Peace Federation.

A fost fondatorul și Președintele Asociației Italienilor din România - RO.AS.IT. și deputat din partea acestei formațiuni în Parlamentul României.

A contribuit la conceperea, modificarea și implementarea legilor insolvenței și preinsolvență (L. 85/2006, L. 85/2014), autor a monografiei Judecătorul Sindic. A făcut parte din Comisia juridică, disciplină și imunități, subcomisia de monitorizare a executării Hotărârilor CEDO precum și din Comisia de redactare a Noului Cod Civil și Noului Cod de Procedură Civilă.

A pus bazele acordului de colaborare dintre Asociația Italienilor din România - RO.AS.IT. și Partidul Democrat European, proiect continuat de către fiul său, Andi-Gabriel Grosaru, prin aderarea asociației la acest partid în decembrie 2014.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]