Mircea Dolha

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mircea Dolha
Date personale
Născut (54 de ani)
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Deputat de Maramureș, colegiul 1
Deținător actual
Funcție asumată
2012
Precedat deGheorghe Zoicaș

Partid politicPSD (până în 2010)
PNL (2010–)

Mircea Dolha (n. 24 mai 1969) este un politician român, deputat de Maramureș din partea PNL. Vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal [1] și totodată Vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării [2].Este presedintele PNL Baia Mare.

Mircea Dolha a candidat din partea Partidului Social-Democrat (PSD) în 2008 pentru postul de primar al municipiului Baia Mare, însă nu a reușit să câștige lupta electorală în fața lui Cristian Anghel, ultimul fiind reales pentru a patra oară consecutiv în aceasta funcție. La acele alegeri locale, Dolha a obținut însă funcția de consilier municipal și a ocupat o vreme fotoliul de viceprimar al orașului. În martie 2010, Consiliul Local Baia Mare l-a ales pe Mircea Dolha primar interimar. [1] Conducerea interimară a PSD Maramureș a propus excluderea sa din partid în noiembrie 2010, în urma unor conflicte la nivelul organizației locale a partidului.[2] Trecând ulterior la Partidul Național Liberal (PNL), partid aliat la acea vreme cu PSD, Dolha a obținut un mandat de deputat la alegerile din 2012.

Împreună cu colegul său parlamentar Grigore Crăciunescu, Mircea Dolha a propus un amendament constituțional prin care să se interzică denumirea de „rom” sau „sonorități asemănătoare, care pot crea confuzie” în titulatura minorităților naționale recunoscute (recunoscând deschis că intenția lor a fost aceea de a ataca termenul de „rom” și a promova denumirea cvasilicențioasă de „țigan”).[3] Europarlamentarul din România Elena Băsescu a transmis comisarului european pentru Justiție, Cetățenie și Drepturi Fundamentale Viviane Reding o scrisoare[4] prin care îi sesiza această tentativă de limitare a drepturilor unei minorități și impactul pe termen lung; Dolha a răspuns trimițând și el aceluiași comisar o scrisoare în care își apăra propunerea, explicând că intenția lui nu era de a limita drepturile fundamentale ale unui grup, ci „definirea exactă a rădăcinilor și identității poporului român”.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ cotidianul.ro (), Noul primar interimar, Mircea Dolha, anchetat de DNA pentru luare de mită, Cotidianul RO 
  2. ^ „ACTUALIZARE - EXCLUDERE – Viceprimarul Mircea Dolha a fost exclus din PSD (VIDEO)”. eMaramures.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Constituție: Doi deputați liberali vor ca termenul "român" să nu mai fie folosit de minorități”. România Liberă. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ Textul originar al scrisorii Elenei Băsescu: „June 4th 2013 Dear Commissioner Viviane Reding”. Elena Băsescu. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „Deputații PNL Mircea Dolha și Grigore Crăciunescu au anunțat, miercuri, că i-au transmis o scrisoare comisarului european Viviane Reding în care arată că europarlamentarul Elena Băsescu a informat-o eronat referitor la amendamentul lor la Constituție legat de cuvântul "român". Obiectiv.info. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]