Miheil Saakașvili

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Miheil Saakaşvili)
Salt la: Navigare, căutare
Miheil Saakașvili
Saakashvili76589.jpg

În funcție
25 ianuarie 2004 – 17 noiembrie 2013
Precedat de Nino Burjanadze (interimar)
Succedat de Giorgi Margvelashvili

Născut(ă) 21 decembrie 1967 (1967-12-21) (47 de ani)
Tbilisi, RSS Georgiană, URSS
Partid politic Mișcarea Națională Unită
Soție Sandra Roelofs
Copii 2
Profesie Jurist
Naționalitate Georgia Georgia
Confesiune Creștin Ortodox

Miheil Saakașvili (în georgiană მიხეილ სააკაშვილი; n. 21 decembrie 1967) este un politician georgian, fost președinte al Georgiei de la 25 ianuarie 2004 până la 17 noiembrie 2013.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Miheil Saakașvili s-a născut la Tbilisi pe 21 decembrie 1967.

A absolvit Școala Internațională de Drept din cadrul Universității din Kiev (Ucraina) în 1992 și și-a continuat studiile la Universitatea Columbia din New York, apoi la Universitatea George Washington din Washington.

În 1995 devine membru în partidul Uniunea Cetățenilor din Georgia (SMK), creat de Eduard Șevardnadze, devenindu-i un apropiat colaborator. În același an este ales deputat.

Pe 12 octombrie 2000, Saakașvili e numit Ministru al Justiției în cadrul Guvernului președintelui Șevardnadze. De pe această funcție încearcă să pună la punct acțiuni împotriva corupției din rândul clasei politice. În 2001, opoziția lui față de partid conduce la o înrăutățire a relației cu SMK și la o înfruntare directă cu Șevardnadze. Își creează un nou partid și se prezintă la alegerile prezidențiale din 2003, câștigate de Șevardnadze dar asupra cărora planau acuzații de fraudare. Saakașvili contestă rezultatele alegerilor și, cu ajutorul Statelor Unite, stârnește proteste și manifestații populare masive care cer anularea rezultatelor, mișcare cunoscută drept Revoluția Trandafirilor. În cele din urmă Șevardnadze demite și, după noi alegeri în 2004, Saakașvili reușește să obțină președinția țării.

Vorbește engleză, franceză, rusă, abhază și osetă (două limbi minoritare vorbite în Georgia) și bineînțeles, limba sa maternă, georgiana. Totuși, în timpul campaniei prezidențiale din 2004, multe medii de comunicare lasă de înțeles că are un nivel lingvistic slab în limba georgiană, pentru că preferă să vorbească în rusă atunci când poartă discuții cu oamenii sau în engleză sau franceză pentru a comunica cu jurnaliștii occidentali.

La sfârșitul anului 2007 este reales Președinte, în urma unui scrutin foarte polemic împotriva rivalului său Levan Gaceciladze. În august 2008 ordonă începerea unei ofensive împotriva regiunii separatiste pro-ruse Osetia de Sud, care provoacă intrarea trupelor rusești în regiune.

Numele său este câteodată scris "Mihail Saakașvili", deși transliterarea georgiană este "Miheil" (მიხეილ) nu "Mihail".

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Miheil Saakașvili

Interviuri