Michel Martelly

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Michel Martelly
Date personale
Născut12 februarie 1955, Port-au-Prince
Port-au-Prince, Haiti Modificați la Wikidata
Căsătorit cuSophia Martelly (n. Sophia Saint-Remy)
Cetățenie Haiti Modificați la Wikidata
Religieromano-catolic
Ocupațiepolitician
muzician
cantautor Modificați la Wikidata
Al 56-lea Președinte al Republicii Haiti
Deținător actual
Funcție asumată
14 mai 2011
Precedat deRené Préval

Partid politicRepons Peyizan
Alma materMiami Dade College[*][[Miami Dade College (public college in Miami, Florida, United States)|​]][1]
Institution Saint-Louis de Gonzague[*][[Institution Saint-Louis de Gonzague (private school in Haïti)|​]]
Prezență online

Michel Joseph Martelly (n. 12 februarie 1961, Port-au-Prince, Haiti) este al 56-lea președinte al statului insular Haiti, învestit la 14 mai 2011, muzician, compozitor, om de afaceri și activist sociopolitic haitian. Ca muzician și compozitor, Michel Martelly a activat și sub pseudonimul Sweet Micky (în traducere: Micky cel Dulce).

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Michel Joseph Martelly s-a născut la12 februarie 1961, la Port-au-Prince, capitala statului Haiti, tatăl său, Gerard Martelly, a fost angajat la firma petrolieră Royal Dutch Shell.

Michel Martelly a urmat o școală catolică din Carrefour, o suburbie a orașului Port-au-Prince, după promovarea căreia a studiat la Junior Colleges din SUA, însă fără să-și finalizeze studiile.

El a lucrat ca muncitor în construcții în Miami.

Michel Martelly devine un cunoscut compozitor și cântăreț de muzică de dans haitiană în formația „Kompa”[2], sub numele de Sweet Micky. El era cunoscut pe scenă ca un excentric, care lăsa să-i cadă pantalonii în timpul concertului.

Michel Martelly este căsătorit cu Sophia Saint-Remy, iar împreună au patru copii, trei băieți (Michel-Olivier, Michel-Alexandre, Michel-Yani) și o fată (Malaika-Michel), și trăiește actualmente în suburbia Pétionville ce aparține de Port-au-Prince.

Deși cariera sa politică a început în anul 2010, el este cunoscut ca prieten al locotenentului colonel Michel François care este șeful poliției și conducătorul miliției secrete (Milice de Volontaires de la Sécurité Nationale, MVSN) care a înăbușit în mod brutal protestele din Haiti, când țara era sub controlul fostului dictator François Duvalier.

Martelly este un politician de dreapta, având legături cu partizanii loviturii de stat din 1999, din Haiti.[3][4].

Alegerea ca președinte al Republicii Haiti[modificare | modificare sursă]

În iulie 2010, Michel Joseph Martelly și-a anunțat candidatura la alegerile legislative și prezidențiale haitiene din 2010 - 2011.

La 4 aprilie 2011, un înalt funcționar al Consiliul Electoral Provizoriu[5] (C.E.P.), organism însărcinat cu organizarea alegerilor, a anunțat rezultatele acestora, în urma numărării parțiale a voturilor din cel de-al doilea tur de scrutin, care s-a ținut la 20 martie 2011. Michel Martelly dispunând de un mare avans, în fața contracandidatei Mirlande Manigat, este asigurat că obține victoria în alegerile prezidențiale haitiene. La 21 aprilie 2011, C.E.P. l-a declarat, în mod oficial, învingător în alegerile din 20 martie, cu 67,57 % din voturi, în fața contracandidatei, situate pe locul al II-lea, doamna Mirlande Manigat.

A fost învestit în funcția de președinte al statului Haiti, la 14 mai 2011.

Și-a încheiat mandatul la 7 februarie 2016.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Titlul discului Anul
Woule Woule 1989
Anba Rad La 1990
The Sweetest 1992
Men Koze-A 1993
I Don't Care 1994
Pa Manyen 1995
Tout Ce Mately 1996
Aloufa 1997
100.000 Volts 1998
Dènye Okazyon 1999
'SiSiSi 2001
Totot 2003
GNB 2005
Bandi Legal 2008

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.browardpalmbeach.com/news/michel-martelly-is-haitis-new-president-but-the-former-palm-beach-county-resident-has-a-dark-side-6344960  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Denumirea formației Kompa derivă de la subgenul muzical, denumit în limba creolă haitiană kompa și care provine din franceză compas: „compas”.
  3. ^ en Wadner, Pierre. „Michel Martelly, Stealth Duvalierist”[nefuncțională] The Dominion. 16 decembrie 2010.
  4. ^ en Ackerman, Elise. „His Music Rules in Haiti: Sweet Micky's provocative music moves Haitians with an infectious beat and political overtones”. Miami New Times. 29 mai 1997.
  5. ^ În franceză Conseil électoral provisoire.

Legături externe[modificare | modificare sursă]