Michaela Bercu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Michaela Bercu

Michaela Bercu pe coperta revistei Vogue, noiembrie 1988
Date personale
Născută (56 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel Modificați la Wikidata
Număr de copii4 Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel
 România (–)[3] Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațiemodel
actriță
prezentatoare de televiziune Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba ebraică
limba română
limba maghiară Modificați la Wikidata
Activitate
Înălțime183 cm  Modificați la Wikidata

Michaela Bercu (în ebraică: מיכאלה ברקו; n. , Tel Aviv, Israel) este un supermodel și actriță israeliană cu origini românești. În noiembrie 1988, Bercu a devenit primul model fotografiat pe coperta Vogue după venirea Annei Wintour ca redactor-șef al revistei.[4]

Bercu a jucat în filmul american Dracula (1992), în regia lui Francis Ford Coppola, interpretând una dintre miresele contelui Dracula, alături de Monica Bellucci și Florina Kendrick.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Mihaela Bercu s-a născut în Tel Aviv, ca fiică unică a unei familii de evrei așkenazi originari din România, tatăl său, Armand (1925-2007), fiind din București, iar mama ei, Yehudit, din Timișoara. Bercu a crescut vorbind ebraică, română și maghiară. Blondă și cu o înălțime particulară (1,83 metri), și-a început cariera de model la vârsta de 13 ani și jumătate, când mama ei a prezentat-o fotografului de modă Menahem Oz.

La 15 ani s-a mutat la Paris, căștigând un succes internațional ca model reprezentat de firma Elite Model Management. A fost cover girl în magazinele Vogue, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Elle, Sunday Times, New York Woman, Mademoiselle, și Glamour. A participat la campanii de publicitate ale companiilor Loréal, Valentino și Revlon.

A devenit cunoscută în toată lumea pentru apariția din noiembrie 1988, pe coperta revistei americane Vogue, purtând o bluză cu o decorație în cruce, produsă de casa de modă Christian Lacroix, și o pereche de blugi de culoare ștearsă.[5][6] Imaginea fusese capturată în exterior, în lumină naturală. A reprezentat prima copertă a Annei Wintour, aceasta preluând recent funcția de redactor-șef al magazinului, și a fost interpretată ca o ruptură cu tradiția formală a imaginilor de copertă din vremea redactoarei precedente, Grace Mirabella. Era și prima dată când un model purta blugi pe coperta magazinului Vogue.[7][8]

Imaginea Michaelei Bercu a onorat în anul 1992 coperta magazinului Sports Illustrated, numărul Swimsuit Issue, dedicat costumelor de baie.[9] În afara filmului Dracula, Michaela Bercu a jucat și în telenovela israeliană Bubot (Păpuși) în rolul Anna Aharonson, iubita personajului Arik, interpretat de actorul Dudu Topaz.

După mai multe perioade de timp trăite in străinătate, la Paris și Los Angeles, Mihaela Bercu locuieste la Tel Aviv împreună cu soțul ei, omul de afaceri Ron Zuckerman, și ce patru copii ai lor. În prezent ea se ocupă cu antrenamente de slăbire și menținerea formei, precum și cu dramaterapie. În 2015, Bercu a primit cetățenie română.[10]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Michaela Bercu”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b Fashion Model Directory, accesat în  
  3. ^ https://www.cancan.ro/showbiz/showbiz-intern/mihaela-bercu-modelul-romano-israelian-232999.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ „Honoring the 120th Anniversary: Anna Wintour Shares Her Vogue Story”. Vogue. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Wintour, Anna. „Honoring the 120th Anniversary: Anna Wintour Shares Her Vogue Story”. vogue.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Sowray, Bibby (). „Anna Wintour's first ever Vogue cover”. telegraph.co.uk. 
  7. ^ Wintour, Anna. „Honoring the 120th Anniversary: Anna Wintour Shares Her Vogue Story”. vogue.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Sowray, Bibby (). „Anna Wintour's first ever Vogue cover”. telegraph.co.uk. 
  9. ^ Michaela Bercu la Fashion Model Directory
  10. ^ „Michaela Bercu, modelul romano-israelian care a revolutionat stilul Vogue, a vorbit in exclusivitate pentru CANCAN.RO: "Am pasaport de Romania si sunt mandra de asta!". CanCan.ro. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]