Michèle Mercier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Michele Mercier în 1988

Michèle Mercier, (n. 1 ianuarie 1939 ca Jocelyne Yvonne Renée Mercier, la Nice, Franța) este o actrița franceză de film. Mama sa era italiancă iar tatăl era de profesie farmacist. La început a vrut să devină dansatoare dar părinții, fiind săraci, nu și-au putut permite să-i plătească studiile de balet. Își câștigă proprii bani lucrând împreună cu tatăl ei. S-a mutat la Paris cu familia, se inscrie și a fost primită în trupa de balet Ballets of the Eiffel tower, unde este remarcată de Maurice Chevalier.

Urmează cursuri de arta dramatică în clasa profesoarei Solange Sicard. A debutat în filmul Retour de manivelle (1957) regizat de Denys de La Patellière, interpretând rolul lui Jeanne. Atunci și-a schimbat numele în Michele, fiind o admiratoare a actriței Michèle Morgan. Primește mai multe roluri în filme romantice și comedii. Devine celebra după rolul mărunt jucat în Shoot the pianist (1960), regizat de François Truffaut.

Unul din cele mai importe filme în care a jucat e „Angélique, marquise des anges”.

A fost casatorita cu André Smagghe în 1961 de care a divortat în 1967. Se recasatoreste în 1968 cu Claude Borillot de care divorțează în 1982. A mai avut relații cu Vittorio Gassman, Bettino Craxi și Silvio Berlusconi.

Este recunoscută de Ecaterina Oproiu ca fiind „...corupatoarea sultanilor, spaima eunucilor, marchiza a ingerilor si a producatorilor”.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]