Mercedes-Benz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mercedes Benz)
Acest articol se referă la fabricantul german de autovehicule. Pentru alte sensuri, vedeți Mercedes (dezambiguizare).
Mercedes-Benz
Tipsocietate pe acțiuni
Fondată1881
Fondator(i)Gottlieb Daimler, Karl Benz
ȚaraGermania
SediuGermania Stuttgart
Zona deservităGlobal (118 țări)
Oameni cheieDieter Zetsche (CEO)
IndustrieAuto
ProduseAutomobile
Camioane
Autocare
Motoare cu ardere internă
ProprietarDaimler AG
Prezență online
www.mercedes-benz.com

Mercedes-Benz (adeseori prescurtat ca Mercedes ori doar Benz) este o marcă germană consacrată de automobile, autobuze, camioane și autoutilitare care este proprietatea companiei pe acțiuni DaimlerChrysler AG (cunoscută înaintea fuziunii sale cu Chrysler ca Daimler-Benz). În 2011, Mercedes-Benz era al doilea mare producător de vehicule de lux la nivel mondial.[1]

Compania Daimler-Benz AG a fost înființată în 28 iunie 1926 când două companii, Benz & Cie. și Daimler Motoren Gesellschaft (DMG), au fuzionat.

Fondată în 1883, Benz & Cie., a fost una dintre cele mai importante dintre companiile fondate de Karl Benz, fiind și unul dintre cei mai vechi producători de autovehicule. DMG a fost o altă companie axată pe construcția de autovehicule, fondată de Gottlieb Daimler și Wilhelm Maybach în 1890. În 1900, Daimler a murit, iar Maybach a părăsit compania fondată de cei doi în 1890. Pe vremea aceea, cele două companii deveniseră deja rivale.

În 1924, datorită situației economice dezastruoase în care se găsea Republica de la Weimar, cele două companii rivale au intrat într-o "Înțelegere de interese mutuale", care le permitea să producă și să vândă propriile produse în mod independent și care urma să fie valabilă 75 de ani, până în anul 2000. După numai doi ani, în 1926, odată cu fuziunea oficială a companiilor Benz & Cie. și Daimler Motoren Gesellschaft, numele Mercedes-Benz a fost creat.

În anul 2010, vânzările Mercedes-Benz au crescut cu 15%, la 1,17 milioane de bucăți.[1].

Modele[modificare | modificare sursă]

Modele istorice[modificare | modificare sursă]

Modele actuale[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Vanzarile Mercedes-Benz au crescut cu 15% anul trecut, 10 ianuarie 2011, wall-stret.ro, accesat la 13 martie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mercedes-Benz