Menahem Beghin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prim-ministrul Israelului, Menahem Begin.
Medalia Premiului Nobel

Menachem Begin (מנחם בגין în ebraică, n.16 august 1913; d. 9 martie 1992) a fost prim-ministru al Israelului în perioada 20 iunie 1977 - 10 octombrie 1983.

Considerat unul din pionierii sionismului, marele merit al său îl constituie reușita acțiunii "schimburi de teritorii contra pace", desfășurate între Israel și Egipt. Pentru aceasta, alături de președintele Egiptului, Anwar el-Sadat, în 1978, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Menahem Beghin s-a născut ca fiul mezin dintre cei trei copii ai unei familii de evrei din Brest Litovsk, oras aflat in zilele noastre în Belarus, în acea vreme parte a Imperiului Rus, localitate renumită pentru rabinii talmudiști din tradiția "lituaniană". Tatăl său, Zeev Dov Beghin sau Biegun, era comerciant de cherestea, era in acelas timp un fruntaș al comunității, sionist fervent, admirator al lui Theodor Herzl. Mama sa,Hassia, provenea dintr-o familie de rabini distinși. Moașa care a asistat nașterea copilului fusese bunica lui Ariel Sharon.

După un an de educație tradițională iudaică în "heder", băiatul a fost trimis să învețe la școala Tahkemoni, legată de curentul sionist religios. La 12 ani a intrat în mișcarea de tineret sionist socialist Hashomer Hatzair, dar curând a părăsit-o pentru a se alătura mișcării de tineret Betar, de orientare națională de dreapta. La 14 ani Beghin a fost trimis sa studieze la un liceu polonez, unde a primit cunostinte temeinice in literatura clasică, mai ales latină.

Legături externe[modificare | modificare sursă]