Megastar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Megastar

Actuala siglă a concursului.
Prezentator(i)Andreea Raicu
Țară de origineRomânia România
Nr. de serii3
Nr. de episoade50
Producție
Producător(i)România Simona Mazilescu
Perioadă de difuzareSâmbăta de la 20:00 la 24:00
Difuzare
Canal originalPrima TV
Difuzare originală19 octombrie 2006 –
27 decembrie 2008
Cronologie

Megastar a fost un concurs în care diverși concurenți din regiuni diferite ale României interpretează melodii deja existente. Acesta s-a difuzat pe postul privat de televiziune Prima TV și a fost prezentat de Andreea Raicu.

Juriul emisiunii[modificare | modificare sursă]

Juriul primului sezon[modificare | modificare sursă]

Juriul primului sezon a fost format din 4 membri:

Juriul celui de-al doilea sezon[modificare | modificare sursă]

Juriul celui de-al doilea sezon a fost format tot din 4 membri:

Juriul celui de-al treilea sezon[modificare | modificare sursă]

Juriul prezent la preselecții a fost format din Crina Mardare și Virgil Ianțu. Juriul care notează în timpul concursului este format din:

Premiu[modificare | modificare sursă]

Premiul în primele două sezoane[modificare | modificare sursă]

Premiul pentru câștigător constă într-un contract cu renumita casă de discuri Universal Music România și un salariu lunar de 1500 de euro din partea Prima TV timp de un an de zile.

Premiul în sezonul al treilea[modificare | modificare sursă]

Premiul pentru trupa câștigătoare constă într-un contract cu Universal Music Romania și 60000 de euro din partea Prima TV.

Mecanismul concursului[modificare | modificare sursă]

Primul sezon[modificare | modificare sursă]

Semifinalele[modificare | modificare sursă]

În fiecare săptămână, sunt votați câte 8 concurenți din aceeași regiune a țării. Concurentul care acumulează cele mai multe voturi merge direct în faza finală a concursului. Dintre ceilalți 7, juriul alege încă doi concurenți cărora le mai dă o șansă. După ce din toate cele 8 regiuni se alege câte un finalist, au loc 2 episoade speciale în care se întrec concurenții anterior „salvați” de juriu, concurenții fiind împărțiți în mod egal. În fiecare episod special, cei 2 concurenți care acumulează numărul cel mai mare de voturi din partea publicului trec și ei în faza finală a concursului. În total se obțin 12 finaliști.

Finalele[modificare | modificare sursă]

În prima finală, cei 3 concurenți care acumulează numărul cel mai mic de voturi trec în culise, în timp ce ceilalți concurenți votează pe care dintre ei să-l salveze de la eliminarea din concurs. În caz de egalitate, se folosesc voturile publicului. Concurentul salvat merge mai departe în concurs. Ceilalți doi concurenți rămași se duelează la interval de o săptămână de la această „sentință”. După ce concurenții care merg mai departe în concurs își interpretează piesele, are loc duelul. Duelul constă în interpretarea în duet a unei piese, după care liniile de vot se închid. Concurentul care acumulează cel mai mic număr de voturi părăsește competiția. Concurentul care a câștigat duelul interpretează singur o melodie, pentru care va fi votat, după care se deschid liniile de vot pentru concurenții rămași în competiție. Din nou, cei 3 concurenți care obțin cel mai mic număr de voturi își așteaptă „salvarea” de la ceilalți. Mecanismul se repetă până în finala numărul 9, când concurenții aflați în duelul anunțat cu o săptămână înainte își interpretează melodia. Concurentul care acumulează cel mai mic număr de voturi părăsește competiția. De acum înainte, dintre concurenții rămași în concurs, cel care obține cel mai mic număr de voturi din partea telespectatorilor părăsește direct concursul. În fine, în marea finală ajung doar doi finaliști. Cel care obține cel mai mare număr de voturi câștigă concursul și își primește premiul.

Al doilea sezon[modificare | modificare sursă]

Semifinalele[modificare | modificare sursă]

În fiecare săptămână, sunt votați câte 10 concurenți din aceeași regiune a țării. Concurentul care acumulează cele mai multe voturi merge direct în faza finală a concursului. Dintre ceilalți 9, juriul alege încă trei concurenți cărora le mai acordă o șansă. După ce din toate cele 6 regiuni se alege câte un finalist, au loc 3 episoade speciale în care se întrec concurenții anterior „salvați” de juriu, concurenții fiind împărțiți în mod egal. În fiecare episod special, cei 2 concurenți care acumulează numărul cel mai mare de voturi din partea publicului trec și ei în faza finală a concursului. În total se obțin 12 finaliști.

Finalele[modificare | modificare sursă]

În fiecare săptămână, cei 2 concurenți care acumulează numărul cel mai mic de voturi trec în culise, în timp ce ceilalți concurenți votează pe care dintre ei să-l salveze de la eliminarea din concurs. În caz de egalitate, părerea concurentului care a acumulat cel mai mare număr de voturi de la public se consideră nulă. Concurentul salvat merge mai departe în concurs. Celălalt este eliminat și interpretează la sfârșit din nou piesa cu care a concurat în seara respectivă. Mecanismul se repetă până în finala numărul 8, în urma căreia vor rămâne 4 concurenți. Din finala 9, cel care obține cel mai mic număr de voturi din partea telespectatorilor părăsește direct concursul. În fine, în marea finală ajung doar doi finaliști. Cel care obține cel mai mare număr de voturi câștigă concursul și își primește premiul.

Al treilea sezon[modificare | modificare sursă]

În al treilea sezon Megastar, concurenții nu participă individual, ci în grupuri vocale. Și concurenții din sezoanele 1 și 2 pot participa. În concurs intră 8 grupuri a câte 3 sau 4 persoane, iar, începând din ediția a doua, publicul telespectator are posibilitatea de a le vota. Cele două trupe care au acumulat cele mai puține voturi intră la duel, ceea ce înseamnă că fiecare trupă trebuie să interpreteze separat aceeași piesă, desemnată de juriu, acapella sau acompaniată de pian. Juriul decide care trupă rămâne în concurs. Începând din ediția a șaptea, trupa cu cele mai puține voturi este eliminată.

Desfășurarea primului sezon[modificare | modificare sursă]

Semifinalele[modificare | modificare sursă]

Dintre cei 58 de concurenți, numai 12 au ajuns în cele 11 finale:

Banat: Brigitta[1] Szebenyi, Kamelia Hora, Mara Vlad, Anita Kovacs

Oltenia: Claudiu Mirea, Deea Ioncea

Ardeal: Andreea Crepcia

Dobrogea: Cristina Bondoc

Muntenia: Cosmin Sitoiu

Moldova: Cătălin Josan

București: Alexa Niculae, Ana Odagiu

Între timp, Cosmin a renunțat la participarea la acest concurs. În locul lui a participat semifinalista Laura Roșca (Ardeal).

Finalele[modificare | modificare sursă]

  • Prima finală: S-au interpretat melodii care au avut succes de-a lungul timpului la concursul Eurovision. Mulți concurenți au obținut linii de note de 10 de la juriu. În urma voturilor telespectatorilor, Laura și Kamelia se vor duela după o săptămână.
  • A doua finală: S-au cântat hituri ale secolului 21. Cristina a fost singura care a obținut o linie de note de 10 de la juriu. Kamelia a câștigat duelul cu Laura. Ana și Brigitta au intrat la duel.
  • A treia finală: Concurenții au interpretat melodii în stilul disco. Brigitta a câștigat duelul cu Ana. Conform voturilor, Andreea și Cătălin au fost ultimii în preferințele telespectatorilor. Ei se vor duela după o săptămână. Virgil Ianțu s-a ofticat din cauza rezultatelor voturilor.
  • A patra finală: Andreea și Cătălin au interpretat un duel magnific. Echipa de producție a decis ca ambii dueliști să meargă mai departe în concurs. Juriul le-a acordat amândurora note maxime. Consecință: În următoarea ediție, vor avea loc două dueluri (ultimii 4 concurenți în preferințele telespectatorilor, 2 câte 2). Deci s-a făcut excepție de la regulile concursului. Concurenții calificați direct în finala următoare nu au mai trebuit să „salveze” pe nimeni de data aceasta. Cele 4 concurente care se vor duela sunt: Alexa, Mara, Cristina și Deea.
  • A cincea finală: S-au cântat melodii ale unor artiști consacrați ai secolului 20, cum ar fi Maria Tănase sau Aurelian Andreescu, remixate după moda actuală. Alexa a câștigat duelul cu Mara, iar Cristina a câștigat duelul cu Deea. În urma voturilor telespectatorilor, Cristina se va duela din nou, de data aceasta cu Anita.
  • A șasea finală: S-au interpretat melodii în stilul latino. Anita a câștigat duelul cu Cristina. Membrii juriului consideră că acest lucru nu este drept. Brigitta și Kamelia se vor duela săptămâna următoare.
  • A șaptea finală: Seara a fost plină de musicaluri. Brigitta a câștigat duelul cu Kamelia. Data viitoare se vor duela Anita și Claudiu.
  • A opta finală: Concurenții au cântat în duet cu artiști români. Claudiu a câștigat duelul cu Anita. În concurs au rămas numai 5 finaliști: Alexa, Andreea, Brigitta, Cătălin și Claudiu. Telespectatorii au decis ca Brigitta să se dueleze cu Cătălin.
  • A noua finală: Cătălin a câștigat duelul cu Brigitta. Claudiu a părăsit competiția.
  • A zecea finală: Concurenții au interpretat câte 3 piese fiecare. Deși pentru una dintre cele trei piese interpretate de Alexa, ea a obținut numai note de 10 de la juriu, aceasta a acumulat cele mai puține voturi și a fost eliminată din concurs.
  • A unsprezecea finală (marea finală): În ultimul episod al concursului s-au întrecut Andreea și Cătălin. Cătălin a obținut o linie de 10 de la juriu. El este și fericitul câștigător al concursului.

Desfășurarea celui de al doilea sezon[modificare | modificare sursă]

Semifinalele[modificare | modificare sursă]

Dintre 60 de concurenți, numai 12 au mers mai departe.

Muntenia și Dobrogea: Oana Pușcatu, Cosmin Arsene

Oltenia: Octavian Mircea

Moldova: Mihai Popistașu, Alexandra Crăescu, Dumitru Postolachi

Ardeal: Cristina Sălăteanu

Banat: Adrian Mocan, Larisa Ciortan, Andrei Găluț, Maria Hojda

București: Daria Lupescu

Adrian a încălcat regulile concursului și a fost descalificat. A fost înlocuit de semifinalistul Florin Iordache[2](București).

Finalele[modificare | modificare sursă]

  • Prima finală: Tema primei finale a fost New York Night. Pe ultimele locuri s-au clasat Cristina și Mihai. Cristina este prima concurentă care a părăsit competiția.
  • A doua finală: Pentru că ediția s-a desfășurat pe data de 8 martie, s-a cântat despre iubire. Pe ultimele locuri s-au clasat Daria și Cosmin. Daria a părăsit concursul.
  • A treia finală: Tema serii a fost stilul disco. Pe ultimele locuri s-au clasat Mihai și Cosmin. Cosmin a fost eliminat.
  • A patra finală: Concurenții au cântat piese românești. Pe ultimele locuri s-au clasat Alexandra și Mihai. Alexandra a fost votată în unanimitate. Deci Mihai a fost eliminat.
  • A cincea finală: În această finală s-au interpretat piese de pe coloanele sonore ale filmelor. Octavian a luat aproape cele mai mici note din partea juriului, dar a obținut cel mai mare număr de voturi. Eliminați au fost cei care au cântat cel mai bine în această seară: Alexandra și Dumitru. A fost o decizie foarte grea pentru ceilalți concurenți alegerea unuia dintre cei eliminați, dar Alexandra a fost din nou votată în unanimitate. Dumitru a fost eliminat.
  • A șasea finală: Concurenții au cântat în duet cu artiști români. Eliminați au fost Octavian, care nu a avut o seară bună și nu și-a ales bine piesa, și Larisa, care a avut rezultate mai bune decât de obicei. Concurenta eliminată a fost Larisa.
  • A șaptea finală: Concurenții au cântat în ritmuri americane. Andrei a luat cele mai mici note de la juriu, dar a obținut cel mai mare număr de voturi. Eliminate au fost Alexandra și Maria. Maria a fost eliminată.
  • A opta finală: S-au cântat melodii ale artiștilor Laura Stoica, Dan Spătaru și Gică Petrescu. Pe ultimele locuri s-au clasat Alexandra și Octavian. Plictisindu-se de salvarea repetată a Alexandrei, Florin, Andrei și Oana l-au votat în unanimitate pe Octavian, deci Alexandra a fost eliminată.
  • A noua finală: Timp de 3 săptămâni, telespectatorii au avut posibilitatea de a alege prin vot câte o piesă din două pentru fiecare concurent, alese de aceștia. Florin, Andrei, Oana și Octavian au interpretat piesele alese de public și încă una propusă de juriu pentru fiecare. La final, voturile au reflectat notele juriului, deci Florin a ieșit pe primul loc, Andrei pe al doilea, Oana pe al treilea, iar Octavian a fost eliminat.
  • A zecea finală: Finaliștii au interpretat câte o piesă din repertoriul idolilor lor, trei duete (fiind 3 concurenți s-au putut face trei perechi) și piesa lor favorită din cele pe care le-au mai interpretat la Megastar. Oana a obținut cele mai puține voturi, deci a fost eliminată.
  • A unsprezecea finală (marea finală): Pentru locul I s-au luptat Andrei și Florin. Cei doi au interpretat, separat, câte o piesă nouă la alegere, o piesă propusă de Universal, o piesă românească, și împreună, două duete. S-au strâns peste 2000 de persoane în fața primăriei din Arad, pentru a-l susține pe Andrei, și în Club Maxx din București, pentru a-l susține pe Florin. Cei 10 finaliști eliminați s-au împărțit între aceste două locații. Andrei a câștigat concursul cu majoritate de voturi în fața lui Florin.
  • După marea finală: Universal a semnat un contract și cu Florin, adoptând și el titlul de Megastar.

Câștigător[modificare | modificare sursă]

Andrei Găluț (n. 2 august 1984, orașul Arad) este un cântăreț român, câștigătorul concursului Megastar din sezonul al 2-lea (2007-2008).

Participarea la concursul Megastar[modificare | modificare sursă]

Melodii interpretate[modificare | modificare sursă]
Ediția Melodia interpretată Artistul original Tema (dacă a existat) Rezultatul
Legătură
vizionare
Calificări - Etapa Banat "The reason" Hoobastank - Calificat în finale
Finala 1 "Beyond the sea" Charles Trenet New York Calificat
(în următoarea etapă)
Finala 2 "Here without you" 3 Doors Dow Ediție specială de ziua mamei Calificat
Finala 3 "Get out of my dreams" Billy Ocean Disco Calificat
Finala 4 "Prea sus" Taxi Melodii românești Calificat
Finala 5 "I'll be there for you" The Rembrands Coloane sonore Calificat
Finala 6 "Langa mine" Nicola Duet cu un artist român Calificat
Finala 7 "Love" Nat King Cole American Rhythm Calificat
Finala 8 "Tu, eu si-o umbrela" Dan Spataru Tribut pentru Gică Petrescu, Dan Spătaru, Laura Stoica Calificat
Finala 9 "Dream catch me" Newton Faulkner Piesa aleasă de juriu Calificat
"Unforgiven II" Metallica Piesa aleasă de public
Finala 10 "It's not over" CHRIS DAUGHTRY Piesă nouă Calificat
"Everything Burns" Anastacia & Ben Moody Duet cu Oana Pușcatu
"Summer of 69" Bryan Adam Duet cu Florin
"Prea sus" Taxi Melodie interpretată de-a lungul concursului
Marea Finala "Wonderwall" Oasis Castigator Megastar
"Johnny b good" Chuck Berry Duet cu Florin
"Stop and stare" One Republic
"All for love" Bryan Adams Duet cu Florin
"Epilog" Vama Veche

Desfășurarea celui de-al treilea sezon[modificare | modificare sursă]

Preselecții[modificare | modificare sursă]

De data aceasta, preselecțiile au avut loc numai la București.

Inițial, s-a intenționat să se formeze 8 trupe a câte 4 concurenți, însă 5 dintre aceștia nu au reușit să-și găsească locul în cadrul lor, părăsind competiția înaintea primei ediții.

Astfel, au rămas 27 de concurenți, iar fiecare trupă a primit un indicativ folosit de telespectatori pentru a vota, de forma MS X, unde X este o cifră de la 1 la 8. Componența trupelor este următoarea:

  • MS 1 - Cristina Sălăteanu, Daria Lupescu, Nicolae (Nick) Stoican
  • MS 2 - Aida Bălăceanu, Alexandra Todoruț, Brigitta Balogh, Lorena Crai
  • MS 3 - Ioana (Jo) Sihota, Laura Roșca, Raluca Nistor
  • MS 4 - Amir Arafat, Claudiu Mirea, Mihai Popistașu
  • MS 5 - Brigitta Szebenyi, Andreea (Deea) Ioncea, Loredana Cavasdan, Mihaela Sotrocan
  • MS 6 - Bogdan Olaru, Cristina Bondoc, Oana Brutaru, Paula Ghivirigă
  • MS 7 - Alex Mica, Dan (Andi) Grasu, Răzvan Ștef
  • MS 8 - Elena Munteanu, Mara Vlad, Elena Postolea

Etape televizate[modificare | modificare sursă]

Prima etapă[modificare | modificare sursă]

Prima ediție Megastar 3 a fost dedicată prezentării trupelor și nu votului spectatorilor. Tema serii au fost hiturile de după 2000.

Trupa
Piesa
Interpret original
Note
Mazilu
Ianțu
Urziceanu
Despot
Total
MS 3
Free your mind
En Vogue
10
9
9
10
38
MS 6
Mas que nada
Black Eyed Peas
7
8
8
9
32
MS 2
Superstar
Jamelia
7
6
8
8
29
MS 1
Wait a minute
Pussycat Dolls, Timbaland
8
1
7
3
19
MS 4
Something right
Westlife
10
9
10
10
39
MS 8
Walk this way
Girls Aloud, Sugababes
8
8
8
8
32
MS 7
Rise and fall
Daniel Craig
10
9
9
10
38
MS 5
Leave me alone
Pink
10
9
10
10
39

A doua etapă[modificare | modificare sursă]

În cea de a doua ediție s-au cântat melodii românești.

Trupa
Piesa
Interpret original
Note
Voturi
Mazilu
Ianțu
Urziceanu
Despot
Total

MS 5

A, dui, doina
Class
9
9
9
8
35
18,85%

MS 7

Dac-ai ști
Direcția 5
9
7
9
8
33
13,58%

MS 8

Un lucru să-mi dai
Andra
6
7
8
8
29
7,03%

MS 2

Ani de liceu
TNT
6
5
7
6
24
15,67%

MS 6

Nu pot să mai suport
Nico, Cabron
7
7
8
9
31
5,82%

MS 1

Când sunt cu tine
Mandinga, Alex Velea
9
7
9
7
32
18,35%

MS 4

Preocupat cu gura ta
Smiley
10
8
8
7
33
13,04%

MS 3

Banii vorbesc
Holograf
10
10
10
9
39
7,67%

Trupele MS 6 și MS 8 au intrat la duel și au interpretat piesa Have you ever seen the rain a trupei Boney M. Juriul a considerat că grupul MS 6 a meritat să meargă mai departe în competiție.

A treia etapă[modificare | modificare sursă]

A treia ediție Megastar 3 a fost dedicată stilului disco. Laura (MS 3) și-a rupt piciorul cu 4 ore înainte de emisiune.

Trupa
Piesa
Interpret original
Note
Voturi
Mazilu
Ianțu
Urziceanu
Despot
Total

MS 4

September
Earth, Wind and Fire
9
9
9
8
35
20,02%

MS 2

That's the way I like it
Harry Wayne Casey
7
7
8
7
29
10,14%

MS 3

Stayin' alive
Bee Gees
9
8
10
9
36
11,56%

MS 1

Y.M.C.A.
Village People
9
7
8
7
31
21,32%

MS 5

We are family
Sister Sledge
10
9
9
10
38
15,85%

MS 7

Tragedy
Bee Gees
9
8
9
9
35
12,24%

MS 6

Money, money, money
ABBA
8
8
9
8
33
8,86%

La duel au ajuns grupurile vocale MS 2 și MS 6, interpretând melodia She loves you a trupei Beatles. Și de data asta MS 6 a trecut cu bine peste momentul duelului.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Citit /bri.g'ita/, în transcriere fonetică românească.
  2. ^ A nu se confunda cu deputatul Florin Iordache.