Medinet Habu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
SFEC-MEDINETHABU-2009-11-14-0098.JPG

Medinet Habu este numele comun dat Templului mortuar al lui Ramses III, a carui domnie constituie o nouă și importantă perioadă în locația de pe Malul de Vest al Egiptului. În afară de dimensiunea sa intrinsecă și importanța arhitecturala și artistica, templul este, probabil, cel mai bine cunoscut dupa inscriptiile care descriu apariția și înfrângerea Popoarelor Mării în timpul domniei lui Ramses III.

Templul, avand circa 150 m lungime, seamănă îndeaproape cu templul mortuar din apropierea mormantului lui Ramses al II-lea (Ramesseum). Incinta lui masoara aproximativ 7000 m2. Zidurile sale sunt bine conservate și este înconjurat de o incintă masiva stil „mudbrick”, care ar fi fost fortificata. Intrarea originală este printr-o poarta fortificata, cunoscuta ca „Migdolului” (o trăsătură comună arhitecturala specifica cetății asiatice).

In interiorul incintei, la sud, sunt capetele lui Amenirdis I, II și Shepenupet Nitiqret, doua printese egiptene, care au avut titlul de „Divin Adoratrice lui Amun”.

DEscrierea templului: Un coridor lung duce într-o curte deschisa, căptușită cu statui-coloane ale lui Ramses III si Osiris pe de o parte, și coloane stil „uncarved” pe de altă parte. Alt coridor duce într-o sală de peristil, unde se pot vedea alte statui-coloana ale lui Ramses. Urmeaza o rampă care duce, printr-un portic, spre al treilea coridor, apoi in sala mare Hipostilă (care și-a pierdut acoperișul).In interiorul structurii templului a existat si o biserica, dar a fost eliminata. Unele dintre sculpturile din peretele principal al templului au fost modificate de către sculpturi profesionisti.

Palatul Regal a fost direct legată de curte Templului prin intermediul "Fereastrei de aparitii".

Excavarea initiala a templului a avut loc sporadic între anii 1859 și 1899, sub auspiciile Serviciului Egiptean de Antichități. Pe parcursul acestor an,i templul principal a fost dezgropat aproape in intregime, site-ul fiind accesibil vizitatorilor.

Inregistrarea și conservarea site-ului a fost facilitată în parte de către șeful Sondajelor de Arhitectură și Epigrafică de la Universitatea din Chicago.

Coordonate: 25°43′10.92″N 32°36′2.52″E / 25.7197000°N 32.6007000°E / 25.7197000; 32.6007000