Mască de protecție contra gazelor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mască de gaze)
Soldat american purtând o mască contra gazelor (MCU-2/P)

O mască de protecție contra gazelor, numită în mod eronat mască de gaze, este o protecție împotriva anumitor tipuri de arme: chimice, biologice, radiologice, însă nu împotriva agenților radioactivi. Aceasta este purtată pe față pentru a apăra intrările căilor respiratorii (gură, nas) și de multe ori ochii, precum și alte țesuturi sensibile ale feței.

De obicei, constă dintr-o mască și un filtru, aceasta fiind un aparat de respirat cu aer de purificare, spre deosebire de aparatele de respirație. În spate de obicei se poartă o sticlă umplută cu un amestec de gaze (oxigen, azot, etc), ca de exemplu pentru scufundări și poate funcționa independent de calitatea aerului înconjurător.

Substanțele toxice din aer (de exemplu, clor), aerosoli lichizi sau solizi (de exemplu gaz muștar, folosit în timpul Primului Război Mondial) și tipuri de impurități biologice: bacterii, virusuri, toxine sau sporii, cu toate aceste amenințări, cele mai multe filtre sunt capabile să le contracareze. Există măști contra gazelor: nucleare, radiologice, bacteriologice și chimice.

Acestea s-au folosit pentru prima oara in Primul Razboi Mondial cand Germania incepuse atacurile cu gaze. (1915)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mască contra gazelor