Masacrul de la Liceul Columbine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Masacrul de la Liceul Columbine a avut loc într-o zi de marți, pe data de 20 aprilie 1999, în liceul din Columbine într-o regiune din ținutul Jefferson, Colorado, USA, lângă Denver și Littleton. Doi studenți, Eric Harris și Dylan Klebold, au dezlanțuit un masacru, ucigând 12 studenți și un profesor. De asemenea au mai rănit 21 de elevi, și alți 3 care încercau să scape. Perechea de ucigași au comis suicid. Este cel de-al patrulea masacru în școli din istoria Statelor Unite, după cel din 1927 la școala Bath, masacrul de la Virginia Tech din 2007 și cel de la Universitatea din Texas din 1966. Acest masacru a provocat dezbateri cu privire la legile ce permit portul de armă, disponibilitatea lor în SUA și violența în care sunt implicați tinerii. Discuțiile s-au bazat pe grupările din liceu, subcultura și batjocura, la fel ca și pe rolul violenței din filme și jocurile video în societatea americană. Masacrul a dus și la întărirea securității în școli și o panică morală cu privire la cultura gotică, cea a armelor, uzul anti-depresivelor de către adolescenți, filmele și muzica violentă, internetul și jocurile video violente.

Scopul și activitățile preliminare[modificare | modificare sursă]

Avertismentele au început să apară încă din 1996, când Eric Harris a creat un website privat pe America Online. Site-ul original a fost făcut să găzduiască nivelele la Doom pe care el și Dylan le-au creat, în special pentru prieteni. Harris avea și un blog pe site, unde erau glume și un mic jurnal despre părinți, școală și prieteni. Până la sfârșitul anului, site-ul conținea instrucțiuni despre cum să faci necazuri, cum să faci explozibil, și activitățile pe care el și Klebold le cauzau. Începând cu anul 1997, postările de pe blog arătau primele semne despre furia lui Harris împotriva societății ce tot creștea. Site-ul acestuia a avut vizitatori și nu a cauzat probleme până în târziul lui 1997 când Dylan Klebold i-a dat adresa lui Brooks Brown, un fost prieten de-al lui Harris. Mama lui Brown a avut numeroase plângeri la șerif cu privire la comportamentul periculos al lui Harris. Website-ul a fost umplut cu viruși către Brown deoarece Dylan știa că acesta avea adresa și astfel a încercat să-i cauzeze probleme. Astfel, părinții lui Brooks au anunțat șeriful și pe investigatorul Michael Guerra despre acest site. Guerra a descoperit acolo numeroase postări violente adresate către studenții și profesorii de la liceul Columbine. Data masacrul fiind tot mai aproape, Harris a notat pe site despre bombe de conducte, despre un pistol și lista cu victimele pe care dorește să le ucidă. Pe 30 ianuarie 1998, Eric Harris și Dylan Klebold au fost prinși cu unelte și echipament furat dintr-o dubă parcată lângă Littleton, Colorado. Ambii au fost arestați și au pledat vinovați pentru furt. Deși după un timp se părea că cei doi și-au revenit, nimeni nu bănuia ce plănuiau. Cei doi simțeau că erau într-un război împotriva societății și trebuiau să acționeze. Blogul lui Harris a dispărut iar site-ul și-a reluat scopul original, acela de postare a nivelelor din Doom. În acest timp, Harris și Dylan își scriau planurile într-un jurnal. În ciuda acestor chestii, Harris a dedicat o secțiune a site-ului spre postarea unei colecții de arme și despre cum să construiești bombe pentru diferite atacuri. Când existența website-ului a fost făcută publică, AOL a șters permanent site-ul de pe servere.

Îngrijirea medicală[modificare | modificare sursă]

După ce Harris s-a plâns de depresie, furie, și încercări de suicid la întâlnirea cu psihiatrul, i-a fost prescris un anti-depresiv numit Zoloft. S-a plâns doctorului său despre agitație și lipsă de concentrare, iar în aprilie i-a fost prescris alt medicament similar, Luvox. În momentul morții, Harris avea un nivel mare de Luvox în corp. Unii oameni, printre care și psihiatrul Peter Breggin, au spus că cele două medicamente prescrise au contribuit la acțiunile lui Harris. S-a pretins că efectele secundare ale acestor medicamente includ agresiunea, lipsa de remușcări și mânie.

Jurnal și Video[modificare | modificare sursă]

Ambii, Harris și Klebold dețineau jurnale ale progreselor lor de după arestare. Cei doi și-au documentat arsenalul prin casete video care erau ținute secrete. Jurnalele au dezvălui că aceștia au elaborat un plan de bombardare asemenea celui din orașul Oklahoma. Cei doi mai dețineau documentări despre explozibili, muniție și arme pe care le-au dobândit ilegal. În aceste video-uri au dezvăluit cum au elaborat și creat moduri prin care să-și ascundă arsenalul în propriile case. Pe 20 aprilie, la aproximativ 30 de minute după atac, o ultimă înregistrare a celor doi cerându-și scuze prietenilor și familiei și salutându-i.

Armele[modificare | modificare sursă]

În lunile dinaintea atacului, Harris și Klebold au făcut rost de două arme de foc 9x19 și două shotgun-uri. O pușcă și două shotgun-uri au fost cumpărate de un prieten, Robyn Anderson, de la Tanner Gun Show în decembrie 1998. Aceștia au mai cumpărat un pistol cu 500 $ de la alt prieten, Mark Manes. Manes a fost trimis la închisoare după masacru pentru vânzare de armă unui minor, la fel și Philip Duran, care le-a făcut celor doi cunoștință cu Manes. Cu instrucțiuni de pe internet, au construit 99 de dispozitive explozibile improvizate de mărimi și feluri diferite. În timpul atacului, Harris purta un shotgun Savage-Springfield 67H (serial no. A232432) și o carabină Hi-Point 995 9mm semi-automată, cu care a tras de 96 de ori, iar cu celălalt shotgun a tras de 25 de ori. Harris s-a sinucis împușcându-se în cap cu shotgun-ul.

Klebold avea un pistol 9mm Intratec TEC-9 semi-automatic produs de Navegar Inc. cu 52, 32, respectiv 28 de cartușe. De asemenea mai avea un shotgun dublu Stevens 311D (serial no. A077513). Arma principală era pistolul TEC-9, cu care a tras de 55 de ori. Mai târziu a comis suicid cu un glonț în tâmpla stângă cu TEC-9.