Marty (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Marty)
Marty

Afișul filmului
Titlu originalMarty
Genfilm romantic
RegizorDelbert Mann
Scenarist
După o povestire de:
Paddy Chayefsky
Producător
DistribuitorUnited Artists
Director de imagineJoseph LaShelle
MuzicaRoy Webb
Distribuție
Premiera  (1955-04-11)
Durata94 de minute
ȚaraStatele Unite
Filmat înNew York City  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiNew York City  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Betsy Blair, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Joe Mantell[*][[Joe Mantell (American film and television actor (1915-2010))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor (Ernest Borgnine, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Delbert Mann[*][[Delbert Mann (American television and film director (1920–2007))|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru[*] (Joseph LaShelle[*][[Joseph LaShelle (American cinematographer (1900-1989))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Paddy Chayefsky[*][[Paddy Chayefsky (American playwright, screenwriter and novelist (1923-1981))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun film (Harold Hecht[*], )
Premiul Oscar pentru cele mai bune decoruri într-un film alb-negru[*] (Ted Haworth[*][[Ted Haworth (production designer, art director (1917-1993))|​]], Walter M. Simonds[*][[Walter M. Simonds (art director)|​]] și Robert Priestley[*][[Robert Priestley (set decorator (1901-1986))|​]], )  Modificați la Wikidata
Buget0,35 milioane $[1][2]
Încasări3,5 milioane $ (vânzări Canada/SUA)[3]
$1,500,000 (overseas rentals)[1]
Parte a serieiNational Film Registry[4]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Pagina Cinemagia
Afișul original al filmului

Marty este un film american dramă romantică din 1955 regizat de Delbert Mann. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Ernest Borgnine și Betsy Blair. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Marty este un italian american din proletariat in perioada afluentei materiale de dupa razboi care nu este interesat decat de munca si familie. Toata lumea ii spune sa se insoare dar el ii marturiseste lui Angie: „Crezi ca nu vreau sa ma casatoresc? Am 34 de ani si am obosit cautand”! Angie ii marturiseste acelasi lucru. Dar mama lui il trimite la o sala de dans cu plata numita Stardust Ballroom ca sa-si gaseasca o sotie sa nu ramana fara un fiu. El ii marturiseste ca a fost acolo de o mie de ori si doar a suferit. Apoi isi asculta mama si printr-un concurs de imprejurari o intalneste pe Clara trista si apoi plangand, care, dupa ce au un timp frumos povestind despre trecut ii spune mamei lui Marty sa o sfatuiasca pe matușa Catherina daca nu ar putea sa-si gaseasca un hobby daca a ramas vaduva.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b HOLLYWOOD DOSSIER: 'MARTY' HITS JACKPOT – TEAM – ON THE SET By OSCAR GODBOUTHOLLYWOOD.. New York Times (1923–Current file) [New York, N.Y] 11 Sep 1955: X7.
  2. ^ Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 82
  3. ^ 'The Top Box-Office Hits of 1955', Variety Weekly, 25 ianuarie 1956
  4. ^ https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/complete-national-film-registry-listing/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]