Marne-la-Vallée

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marne-la-Vallée
—  ville nouvelle française[*][[ville nouvelle française (new town in France)|​]]  —

Map
Marne-la-Vallée (Franța)
Poziția geografică în Franța
Coordonate: 48°51′33″N 2°35′55″E ({{PAGENAME}}) / 48.85916667°N 2.59861111°E

Țară Franța
Departament al Franței Seine-et-Marne
Departament al FranțeiVal-de-Marne
Entitate administrativ-teritorială franceză Franța metropolitană
RegiuneÎle-de-France
Departament al FranțeiSeine-Saint-Denis

Prezență online
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Marne-la-Vallée este un oraș nou localizat lângă Paris, Franța.

Cu atracții turistice ca: Disneyland Paris, Val d'Europe, Université Paris-Est Marne-la-Vallée și École des Ponts ParisTech se află în Marne-la-Vallée.

Statut[modificare | modificare sursă]

Marne-la-Vallée a fost construit treptat de la primele planuri din 1965 și acoperă în prezent o suprafață de peste 15.000 de hectare și cuprinde 26 de comune, în departamentele Seine-et-Marne, Seine-Saint-Denis și Val-de- Marne. Populația totală (2007) este de 282.150 de locuitori.

În scopuri administrative, zona a fost divizată în patru sectoare:

  1. Porte de Paris
  2. Val Maubuée
  3. Val de Bussy
  4. Val d'Europe

Economie[modificare | modificare sursă]

Anterior , Star Airlines (acum XL Airways, Franța) a avut sediul în clădirea Immeuble Horizon în Noisy-le-Grand,[1] în Marne-la-Vallée. Cédric Pastrour, fondatorul companiei aeriene, a declarat că societatea a ales locuri zgomotoase, deoarece compania aeriană nu știa încă care aeroport, Charles de Gaulle sau Orly Airport, ar servi drept bază a companiei, și că locul zgomotos a fost echidistant față de ambele aeroporturi. Pastrour a adăugat că locul zgomotos a avut acces la rutele A4 și A86 și a fost aproape de Francilienne, și că costurile în zona zgomotoasă au fost mai mici decât costurile din zona aeroportului.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Contacts”. Star Airlines. 11 februarie 2004. Accesta la 18 iunie 2010. „STAR AIRLINES Immeuble Horizon 10 allée Bienvenue 93885 NOISY LE GRAND Cédex.”
  2. ^ Star Airlines : décollage réussi[nefuncțională]”. Les Echos. 12 ianuarie 1998. #17561, pagina 21. Accesat la 18 iunie 2010. „ce transporteur aérien a choisi de s'installer à Noisy-le-Grand, l'un des pôles en développement de la Seine-Saint-Denis, dans le périmètre de la ville nouvelle de Marne-la-Vallée. « Nous nous sommes implantés là car nous ne savions pas encore de quel aéroport _ Orly ou Roissy _ décolleraient nos avions. Or Noisy-le-Grand est à égale distance des deux sites et bénéficie d'un noeud autoroutier : l'A4, l'A86, la Francilienne pas loin. Et le coût y est moindre que dans une zone aéroportuaire », confie Cédric Pastour, le PDG, ancien directeur général adjoint d'Air Liberté au côté de Lotfi Belhassine.”