Marius Pepino

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marius Pepino
Date personale
Născut1925 Modificați la Wikidata
Galați, România Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de teatru[*]
actor de film
actor de radio[*]
actor de televiziune[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București

Marius Pepino (n. 1925, Galați, România – d. , București, România)[2] a fost un actor român. A absolvit Academia de Teatru și Film în anul 1949. În același an a debutat pe scena Teatrului Dramatic „G. A. Petculescu" din Reșița. Între anii 1950 - 1957 a fost actor la Teatrul „Sică Alexandrescu" din Brașov, iar în perioada 1958 - 1991 a jucat la Teatrul Bulandra din București.

Carisma și ambiția sa și-au pus amprenta pe valoarea artistică a generației sale. De asemenea, Marius Pepino a fost un actor dedicat publicului, ce a influențat pozitiv calitatea și valoarea pieselor jucate, cât și a realizărilor de grup, prin aportul la reușitele colegilor de scenă. A fost căsătorit cu actrița Vali Voiculescu Pepino. A decedat la vârsta de 84 de ani, pe 2 februarie 2009.

Activitatea artistică[modificare | modificare sursă]

Consacratul actor Marius Pepino a jucat în filme ca: Politică cu... delicatese (1964), Ziariștii (1972), Partida de șah (1981), Șantaj (1981), precum și în serialul TV Toate pînzele sus (1977), dar și în Această lehamite (1994). Totodată Marius Pepino a mai fost distribuit în numeroase alte producții de teatru și televiziune, alături de alți mari actori români precum Tamara Buciuceanu, Toma Caragiu, Ion Besoiu, Puiu Călinescu, Geoge Mihăiță, Virgil Ogășanu sau Horațiu Mălăele. De asemenea, a putut fi ascultat în numeroase piese de teatru radiofonic, precum și în cunoscutele emisiuni de radio "Ora veselă".

Teatru[modificare | modificare sursă]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Marius Pepino 
  2. ^ „Actorul Marius Pepino a încetat din viață”, Realitatea TV, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]