Marian Săniuță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Marian Florian Săniuță)
Marian Săniuță
Date personale
Născut (63 de ani) Modificați la Wikidata
Moreni, Dâmbovița, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
economist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Deputat al României Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
CircumscripțiaPrahova
Legislaturălegislatura 2008–2012
În funcție
 – 
CircumscripțiaPrahova
Legislaturălegislatura 2004–2008[*]
Prefect al județului Prahova Modificați la Wikidata
În funcție
 – 

PremiiOrdinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler[*] ()
Partid politicPSD
Alma materAcademia de Studii Economice

Marian Florian Săniuță (n. , Moreni, Dâmbovița, România) este un politician român, membru al Partidului Social Democrat.

Studii[modificare | modificare sursă]

Marian Săniuță a absolvit cursurile ASE București, terminând Facultatea de Economia Industriei, Construcțiilor și Transporturilor. Ulterior, a făcut un curs postuniversitar, „Managementul Firmei”. Marian Săniuță s-a specializat în Management și Marketing, Managementul Resurselor Umane; Gestiunea și Evaluarea personalului firmei. În SUA și la Praga, Marian Săniuță a absolvit un curs de pregătire - dezvoltare economică locală și un curs de pregătire în domeniul investițiilor străine.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

A intrat în politică în 2000, când a devenit viceprimarul municipiului Ploiești. Între 2001-2002 a fost prefectul județului Prahova. A înființat Agenția Română pentru Investiții Străine, al cărei președinte a fost. Agenția are scopul de a atrage capital străin în țară, și de a încuraja dezvoltarea capitalului autohton, promovând înființarea primelor parcuri industriale. În 2004, Săniuță a devenit ministru de stat, ministrul administrației și internelor. În 2004, a fost ales deputat, iar în cadrul Camerei Deputaților a fost vicepreședinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. Ca deputat are mai multe inițiative legislative ce pot fi regăsite pe site-ul Camerei Deputaților. În legislatura 2004-2008, Marian Săniuță a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Malta, Republica Turcia și Republica Polonă. Marian Săniuță a fost ales deputat în legislatura 2008-2012 pe listele PSD dar a devenit deputat independent din februarie 2011. În legislatura 2008-2012, Marian Săniuță a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Polonă, Republica Cehă și Regatul Țărilor de Jos (Olanda).

Din 2005 este președintele PSD Prahova.

Alte activități[modificare | modificare sursă]

A făcut sport de performanță,respectiv volei, fiind campion balcanic, campion național și s-a remarcat cu peste 70 de prezențe în loturile naționale de juniori, tineret și seniori și peste 300 de prezențe în divizia A.

Legături externe[modificare | modificare sursă]