Maria Christina a celor Două Sicilii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maria Christina a celor Două Siclilii
Regină a Spaniei
Date personale
Născută27 aprilie 1806
Palermo, Sicilia, Italia
Decedată (72 de ani)
Le Havre, Franța
ÎnmormântatăEl Escorial, Spania
PărințiFrancisc I al celor Două Sicilii
Maria Isabella a Spaniei
Frați și suroriPrințesa Caroline Ferdinande, Ducesă de Berry
Prințesa Luisa Carlotta a celor Două Sicilii
Ferdinand al II-lea al Celor Două Sicilii
Carlo Ferdinand
Leopold al celor Două Sicilii
Prințesa Maria Antonia a celor Două Sicilii
Prince Antonio, Count of Lecce[*][[Prince Antonio, Count of Lecce (prince)|​]]
Prințesa Maria Amalia de Bourbon-Două Sicilii (1818–1857)
Prințesa Maria Carolina de Bourbon-Două Sicilii
Teresa a celor Două Sicilii
Luigi di Borbone-Due Sicilie[*][[Luigi di Borbone-Due Sicilie (Prince Bourbon-Two Sicilies (1824-1897))|​]]
François de Paule de Bourbon-Siciles[*][[François de Paule de Bourbon-Siciles (Italian noble)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFerdinand al VII-lea al Spaniei
Agustín Fernández Muñoz, Duce de Riansares
CopiiIsabella a II-a a Spaniei
Luisa Fernanda, Ducesă de Montpensier
Maria Amparo, Contesă de Vista Alegre
mai mult
Cetățenie Regatul Italiei () Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
monarh Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă[1] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă
Princess of the Two Sicilies[*][[Princess of the Two Sicilies |​]]
Regină
reina consorte de España[*][[reina consorte de España (Title held by the wife of the King of Spain)|​]]
Queen Mother[*][[Queen Mother (title sometimes granted to a Queen who is the mother of a reigning king or queen)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Bourbon
Domnie
Domnie11 decembrie 1829 – 29 septembrie 1833

Maria Christina a celor Două Sicilii (italiană Maria Cristina Ferdinanda di Borbone, principessa delle Due Sicilie, spaniolă María Cristina de Borbón, princesa de las Dos Sicilias; 27 aprilie 180622 august 1878), a fost regină a Spaniei (1829-1833) și regentă a Spaniei (1833-1840).

Copilărie[modificare | modificare sursă]

Născută la Palermo, Sicilia, Italia la 27 aprilie 1806, a fost fiica regelui Francisc I al celor Două Sicilii și a celei de-a doua soții Maria Isabella a Spaniei. Prin tatăl său a fost descendentă a Habsburgilor din Austria.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Maria Christina s-a căsătorit cu unchiul ei, regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei la 11 decembrie 1829 la Madrid. Ca și mama sa, Maria Isabella, Ferdinand a fost copil al regelui Carol al IV-lea al Spaniei și a soției lui, Maria Luisa de Parma. După moartea celei de-a treia soții, la 27 mai 1829, disperarea lui Ferdinand de a deveni tată și de a avea un moștenitor pentru coroana Spaniei l-a împins spre o nouă căsătorie după numai șapte luni.

Noua regină, Maria Christina, a născut rapid două fiice, Isabella (viitoarea regină Isabella) și Infanta Doña María Luísa Fernanda (1832–1897). Când Ferdinand a murit la 29 septembrie 1833, Maria Christina a devenit regentă pentru fiica lor Isabella. Pretenția Isabellei la tron a fost contestată de unchiul ei, Infantele Don Carlos María Isidro Benito, Conte de Molina, care a pretins că fratele lui Ferdinand a schimbat în mod ilegal legea succesiunii permițând și femeilor să moștenească tronul. Unii suporteri ai lui Don Carlos au mers atât de departe încât să pretindă că Ferdinand a lăsat de fapt coroana fratelui său, dar că Maria Christina a suprimat acest fapt. De asemenea, s-a afirmat că regina a semnat în numele soțului ei mort un decret de recunoaștere a Isabellei ca moștenitor.

Încercarea lui Carlos de a acapara puterea a dus la războaiele carliste. În ciuda sprijinului considerabil acordat de Biserica Romano Catolică lui Carlos și a elementelor conservatoare din Spania, Maria Christina a păstrat cu succes tronul pentru fiica ei. Susținătorii Mariei Christina și a fiicei ei au favorizat o constituție liberală și politici sociale progresiste. În schimb, suporterii lui Carlos (numiți carliști) au favorizat o întoarcere la societatea tradițională și la monarhia absolută. În cele din urmă, loialitatea armatei pentru regina Isabella a II s-a dovedit problema decisivă în război.

Recăsătoria și căderea[modificare | modificare sursă]

Maria Christina a Spaniei.

La 28 decembrie 1833, la scurtă vreme după decesul lui Ferdinand al VII-lea, Maria Christina s-a căsătorit în secret cu un fost sergent al gărzii regale, Agustín Fernando Muñoz, Duce de Riansares (1808–1873). Muñoz a primit titlul de Duce de Riansares. Maria Christina și Muñoz au avut câțiva copii împreună în timp ce au încercat să țină în secret căsătoria lor.

  • Maria Amparo, Contesă de Vista Alegre (17 noiembrie 1834 - 19 august 1864)
  • Maria de los Milagros, Marchiză de Castillejo (8 noiembrie 1835 – 9 iulie 1903)
  • Agustin, Duce de Tarancon (1837 - 15 iulie 1855)
  • Fernando, al 2-lea Duce de Riansares și Tarancon]] (27 aprilie 1838 – 7 decembrie 1910)
  • Maria Christina, Marchiză de Isabella (19 aprilie 1840 – 20 decembrie 1921)
  • Juan, Conte de Recuerdo (29 august 1844 – 2 aprilie 1863)
  • Jose, Conte de Gracia (21 decembrie 1846 – 17 decembrie 1863)

În cele din urmă, știrea despre căsătoria Mariei Christina cu un soldat cu rang inferior a devenit publică. Vestea a făcut-o pe Ducesa de Riansares foarte nepopulară. Poziția ei a fost subminată de vestea recăsătoriei ei și de faptul că n-a mai fost susținută de miniștrii ei liberali. În cele din urmă, armata și liberalii i-au cerut să renunțe la regență. În 1840, comandantul armatei, generalul Baldomero Espartero, Conte de Luchana a înlocuit-o în funcția de regent.

Noul guvern a cerut ca fosta regentă să părăsească Spania. După o încercare nereușită de a recăpăta puterea, Maria Christina s-a retras permanent în exil în Franța după 1844.

O revoluție a îndepărtat-o de pe tron pe fiica ei Isabbela la 30 septembrie 1868 iar ea s-a alăturat mamei sale în exil în Franța. Isabella a II-a a renunțat la tron în favoarea fiului său Alfonso al XII-lea la 25 iunie 1870. Susținătorii lui Alfonso l-au făcut să înțeleagă clar că nici mama nici bunica sa nu puteau juca un rol activ în efortul de a restaura monarhia. Când Alfonso al XII-lea a recâștigat coroana Spaniei la 29 decembrie 1874, li s-a permis Mariei Christina și Isabellei a II-a să se întoarcă în Spania ca vizitatori dar nu li s-a permis să locuiască acolo definitiv.

Maria Christina a murit la Le Havre, Franța la 22 august 1878. Ca văduvă a lui Ferdinand al VII-lea și mamă a Isabellei a II-a, Maria Christina a fost înmormântată la El Escorial.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]


  1. ^ IdRef, accesat în